«El Chapo» utlevert til USA

Mexicos mest kjente narkobaron, Joaquin «El Chapo» Guzman ble i dag utlevert til USA.

Mexico Violence Joaquin El Chapo Guzman

Joaquin Guzman ble arrestert i januar i fjor etter et halvt år på rømmen

Foto: Marco Ugarte / Ap

Det opplyser det meksikanske utenriksdepartementet og er senere blitt bekreftet av USAs justisdepartement.

Utleveringen skjedde etter at Mexicos høyesterett tidligere i dag avviste en anke fra Guzman mot å blit utlevert.

Guzmans advokater hadde på forhånd varslet at de ville søke å anke videre til en regional menneskerettighets-domstol, men nå er notoriske «El Chapo» utlevert før de rakk å anke.

Ved å utlevere Guzman i dag, rakk meksikanske myndigheter å overlate ham til USA før Donald Trump overtar som president.

Siktet for mange drap

Både California og Texas har krevd Guzman utlevert. Det er ikke klart hvilken av utleveringsbegjæringene som er tatt til følge.

Mexico inngikk en utleveringsavtale med USA i mai i fjor, etter at amerikanske myndigheter garanterte at Guzman ikke ville bli dømt til døden.

Guzman er tiltalt for en rekke forhold i USA, deriblant narkotikasmugling og en rekke drap. Han ble arrestert i januar i fjor etter et halvt år på rømmen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt