«El Chapo» er dømt til livsvarig fengsel

Den meksikanske narkoforbryteren Joaquin Guzman, kjent som «El Chapo», er dømt til et liv bak amerikanske fengselsmurer.

Joaquin Guzman føres ut av flyet på amerikansk jord

Mexicos mest kjente narkobaron, Joaquin Guzman, ble utlevert til USA i januar 2017.

Foto: AP

Dommen er et ydmykende punktum for den fryktede 62-åringen, som drepte, bestakk og gravde seg ut av problemer.

Tegning av Joaquin Guzman

Rettstegning av Joaquin Guzman, som lytter til straffeutmålingen.

Foto: JANE ROSENBERG / Reuters

En føderal dommer i Brooklyn kunngjorde straffen i dag, fem måneder etter Joaquin Guzman ble kjent skyldig.

Straffen på livstid pluss 30 år var nærmest gitt på forhånd. Da han ble funnet skyldig i februar, utløste det en livstidsdom uten mulighet for prøveløslatelse.

Guzman ble også dømt til å betale staten 12,6 milliarder amerikanske dollar (108 milliarder norske kroner etter dagens kurs).

Dommeren mener dette er penger Guzmans narkokartell har tjent på å distribuere kokain og andre narkotiske stoffer i USA.

Sikkerhetsstyrker passer på utenfor rettsbygningen

Sikkerhetsstyrker voktet rettsbygningen i Brooklyn da Joaquin «El Chapo» Guzman fikk opplest straffen.

Foto: Drew Angerer / AFP

Guzman fikk muligheten til å si noe før straffeutmålingen ble lest opp. Også kona hans var til stede.

– Da jeg ble utlevert til USA, forventet jeg en rettferdig rettssak. Det motsatte skjedde, sa Guzman i retten gjennom en oversetter.

Dette kan være siste gang offentligheten hører fra ham. Vel vitende om at Guzman klarte å rømme to ganger fra fengsler i Mexico, har amerikanske myndigheter holdt ham isolert i et høysikkerhetsfengsel.

22 av vokterne i fengselet den mexicanske narkotikabaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán flyktet fra sist helg, er pågrepet.

Sist gang «El Chapo» rømte, var det gjennom en tunnel under fengselet. Der hadde han en motorsykkel som gikk på skinner.

Guzman har klaget over soningsforholdene i USA. Han ble utlevert, mot sin vilje, i januar 2017. I over to år har «El Chapo» vært på isolat i en celle på litt over sju kvadratmeter i fengselet Metropolitan Correctional Center, som har blitt omtalt som New Yorks svar på Guantánamo.

Under rettsmøtet i dag han takket familien for å ha gitt ham «styrken til å holde ut torturen han har blitt utsatt for de siste 30 månedene».

Han sa også til dommeren at han ble nektet en rettferdig rettssak. Guzman mener det ble begått tjenestefeil da jurymedlemmene ble plukket ut.

Joaquin Guzmans kone forlater rettsbygningen

Guzmans kone, Emma Coronel Aispuro, forlater rettsbygningen i Brooklyn, New York, etter at straffeutmålingen ble lest opp.

Foto: Mark Lennihan / AP

Bevisene som ble lagt fram, hevdet at Sinaloa-kartellet, under Guzmans 25-årige kontroll, smuglet mengder av kokain inn i USA. Anklagerne sa også at Guzmans leiesoldater hadde ordre om å bortføre, torturere og drepe dem som kom i veien.

Tross brutaliteten har «El Chapo» framstilt seg selv som en Robin Hood-skikkelse i den mexicanske delstaten Sinaloa.

Den amerikanske juryen fant ham skyldig i alle tiltalepunkter i februar. Beskyldningene omfattet drap, hvitvasking av penger og smugling av mange tonn tunge narkotiske stoffer til USA.

Hans forsvarere framholdt i retten at Guzman ble lurt av andre smuglere, som samarbeidet med amerikanske myndigheter slik at de selv kunne slippe lettere unna.

SISTE NYTT

Siste nytt