NRK Meny
Normal

"Discovery" skutt opp

"Discovery" ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida i kveld. Romferja er på vei til den internasjonale romstasjonen.

Discovery mannskapet
Foto: R.Sullivan / Scanpix/AFP

 

Oppskyting Discovery
Foto: R.Wilking / Scanpix/Reuters

Oppskytingen er to ganger den siste uka blitt forsinket på grunn av været. Det er knyttet stor spenning til gjennomføringen av romferden etter katastrofen med romferja "Columbia" for tre år siden.

Hovedmålet med turen er å øke sikkerheten på romferder.

- Som en pil

"Discovery"s to startraketter rev seg løs fra ferja etter planen, to minutter etter at farttøyet forlot bakken.

"Discovery, rett som en pil" er på vei til ISS (romstasjonen), sa NASAs egen speaker da romferja var i lufta.

NASA ga klarsignal til oppskytingen selv om det ble funnet en liten sprekk i isoleringen i romferjas ytre drivstofftank i går. Den ble tettet, og vil ifølge ekspertene ikke kunne gjøre noen skade.

Falt av

Før oppskytningen falt en trekantet isolasjonsbit som målte rundt 7,5 centimeter langs hver side, av etter at tanken var tømt for drivstoffet som består av flytende oksygen og flytende hydrogen.

Dette er mindre enn halvparten av det som må til for å skade ferja, sa en NASA-talsmann.

Den 115. romferden startet omsider klokka 2.38 lokal tid, kl 20.38 norsk tid, i en enorm sky av røyk på USAs uavhengighetsdag 4. juli.

Smilende mannskap

De to utsettelsene som måtte gjøres i helgen, var på grunn av tordenvær i området.

De to kvinnelige og fem mannlige astronautene smilte bredt da de gikk om bord i bussen som tok dem ut til romferja. Dette er den andre romferje-turen etter den tragiske "Columbia"-ulykken.

Romferja "Columbia" gikk i oppløsning i atmosfæren under landing 1. februar 2003. Årsaken var en bit fra isolasjonen som løsnet og ødela varmeskjoldet rundt romfartøyet. Alle de sju om bord omkom.

Kostbart

NASA har de siste tre årene brukt 1,3 milliarder dollar eller vel 8 milliarder kroner på å forsøke å løse problemene med isolasjonen på romferjene.

Å få "Discovery" av gårde var avgjørende for NASAs planer om å bygge ferdig romstasjonen ISS innen 2010. Da er det meningen at alle de amerikanske romferjene skal pensjoneres og settes på bakken for godt.

Dersom "Discovery" får alvorlige problemer under ferden, vil det trolig bety at det amerikanske romfartsprogrammet stanses tidligere enn planlagt.

Discovery oppskyting
Foto: R. Fowler / Scanpix/Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt