«Den blinde sjeiken» død i fengsel

En av jihadistenes åndelige ledere, sjeik Omar Abdel Rahman, er død. Mannen som er kjent som den «Den blinde sjeiken» satt over 20 år i fengsel i USA for bombeangrepet mot World Trade Center i 1993.

Omar Abdel Rahman
Foto: MIKE NELSON / AFP

Amerikanske myndigheter bekrefter at den blinde mannen på 78 år døde lørdag i et fengsel i Nord-Karolina etter flere år med sviktende helse, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kontoransatte flykter etter bombeangrepetmot WTC i 1993

Seks personer ble drept etter sprengstoffet ble detonert i en underjordisk garasje i World Trade Center 26. februar 1993. I dette bildet flykter kontoransatte fra åstedet.

Foto: Joe Tabacca / Ap

Egypteren sonet en livstidsstraff for sin deltakelse i forsøket på å sprenge World Trade Center (WTC) 26. februar 1993, åtte år før flyene, kapret av Al Qaida-terrorister, med vilje ble styrtet inn i de berømte tårnene.

Seks personer ble drept, og over 1000 mennesker ble såret da islamistiske ekstremister plasserte en lastebil full av sprengstoff i en underjordisk garasje i World Trade Center i New York.

Rahman ble dømt i 1995 for å ha konspirert til å bombe flere sivile mål i USA gjennom å ha bidratt med utstyr og kilder til den radikale gruppa.

Bombeangrepet mot World Trade Center i 1993

Personer titter forundret ut gjennom knuste vinduer etter at sprengstoffet eksploderte i det underjordiske garasjeanlegget i World Trade Center 26. februar 1993.

Foto: Alex Brandon / Ap

Krav om løslatelse

Abdel Rahman ledet den militante, islamistiske gruppa Al-Gamaa al-Islamiya i Egypt før han bosatte seg i USA.

– Vi har kontaktet amerikanske og egyptiske myndigheter for å få sendt levningene til hjemlandet, sa sønnen Mohamed Omar til nyhetsbyrået AFP.

Flere kjente ekstreme islamister har krevd at den blinde mannen skulle løslates, uten å lykkes.

Egypts tidligere president Mohamed Morsi var blant dem som krevde at sjeiken skulle skippes fri i 2012. Morsi ble avsatt av militæret året etter.

World Trade Center

Arbeidere fjerner bygningsrester i en gang under bakken av World Trade Center-bygningen i New York i mars 1993 etter bombeeksplosjonen.

Foto: ALEX BRANDON / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt