Hopp til innhold

«Deep Throat» er død

Den lenge ukjente kilden som felte president Richard Nixon døde torsdag.

W. Mark Felt

W. Mark Felt var nestleder for det føderale politiet FBI da han bidro til avsløringene som felte president Richard Nixon. I over 30 år var kilden kun kjent som «Deep Throat»

Foto: Bob Daugherty / AP

W. Mark Felt

Felt omgitt av familien da han sto fram i 2005.

Foto: LOU DEMATTEIS / REUTERS
Carl Bernstein (t.v.) Ben Bradlee og Bob Woodward

Washington Post-trioen bak Watergate-avsløringen (f.v) :Carl Bernstein, redaktør Ben Bradlee og Bob Woodward.

Foto: KATHERINE FREY / AP

W. Mark Felt døde torsdag, 95 år gammel.

Felt bidro til flere av avsløringene som gjorde at Richard M. Nixon gikk av som president i 1974, som den første i amerikansk historie.

Avslørte Watergate

Den anonyme kilden som hjalp Washington Post-journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein å rulle opp Watergate-skandalen og dermed utløse Nixons fall, var lenge bare kjent som «Deep Throat».

I hemmelige møter fôret kilden Woodward med opplysninger som bidro til å avsløre at innbruddet i demokratenes valgkamphovedkvarter i Watergate-bygningen i Washington, var et bestillingsverk fra Nixon-kretsen.

Nett-TV: Innbruddet som felte presidenten

Sto fram

I 2005 sto den tidligere FBI-nestlederen Felt fram etter 33 års taushet, og avslørte at det var han som var «Deep Throat».

Les: «Deep Throat»-mysteriet løst

Fram til Felt selv sto fram, var det bare Woodward, Bernstein og deres redaktør Ben Bradlee som hadde kjent kildens identitet.

Felt hevdet selv at motivene hans for å forsøkte å hjelpe og tjene landet. Han hadde imidlertid blitt forbigått da ny FBI-sjef skulle utnevnes året før, og skal ha vært rasende over hvordan Nixon-administrasjonen forsøkte å styre det føderale politiet.

Dømt og benådet

Mens Watergate-skandalen gikk sin gang, autoriserte Felt selv flere ulovlige innbrudd i hjemmene til venner og slektninger av medlemmer i den venstreradikale undergrunnsgruppen The Weather Underground.

I 1980 ble han Han ble dømt for sammensvergelse og brudd på amerikanernes grunnlovsrettigheter i forbindelse med innbruddene. Richard Nixon ble innkalt som vitne i rettssaken.

Som Nixon før ham, ble Felt benådet av den sittende presidenten.

Video: Woodward og Bernstein hyller «Deep Throat»

Video nsps_upload_2008_12_19_13_11_41_723.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SISTE NYTT

Siste nytt