Hopp til innhold

«Dean» avtok, men øker nå igjen

Tidligere i dag ble «Dean» svekket og ble degradert til en kategori 2-orkan. Nå ser den ut til å samle krefter igjen.

Mexicanere i uværet

Innbyggere i Balacar i Mexico søker dekning fra regnet bare timer før orkanen treffer landet.

Foto: OMAR TORRES / AFP

Det skjer fordi den igjen er på vei ut over varmt hav; over Mexicogolfen. Deretter vil den svinge inn over Mexico igjen.

Stolte på at husene var sterke nok

Samtidig kommer meldinger om store skader i de områdene som lå nærmest sentrum av orkanen da den kom i land i morges.

I Playa del Carmen, 20 mil unna stormens sentrum, var det ikke mulig å være utendørs i dag tidlig. Riktignok slapp det tett befolkede området unna det aller meste av orkanens herjinger.

Men som vanlig ved orkaner er det nedblåste trær og store mengder vann som skaper problemer.

En stor del av befolkningen hadde kommet seg unna, men mange stolte på at husene deres var sterke nok

 

Store nedbørsmengder

«Dean», som på det meste var en kategori 5-orkan, den høyeste styrken, pløyet seg inn over land like ved byen Chetumal på grensa mellom Mexico og Belize i 4-tiden tirsdag morgen lokal tid.

Det amerikanske orkansenteret sier at stormens øye traff østkysten, ved Costa Maya grenseområdet mellom Mexico og Belize.

Turisthoteller var forlatt og de fleste innbyggerne hadde gått i dekning da «Dean» traff landet med store nedbørsmengder og kraftig vind.

Dean herjer i Mexico

Palmer er blåst over ende i Chetumal etter at 'Dean' trafff kysten. Orkanen har nå avtatt, men det blåser fortsatt kraftig.

Foto: HENRY ROMERO / REUTERS

Truer minnesmerker

Orkanvarselet antydet først at turistområdene ville bli direkte truffet, men «Dean» traff i stedet landet 300 kilometer lengre sør ved grensen til det lille landet Belize som er kjent for sine store korallrev.

Satelittbilder viser at orkanen er på vei innover halvøyen mot et område som har mange kjente historiske minnesmerker fra Maya-sivilisasjonen.

Den mexicanske presidenten Felipe Calderon har avlyst sitt statsbesøk til Canada for å dra tilbake til Mexico.

Til nå har minst 12 mennesker mistet livet i uværet.

Evakuerer Texas

Sør i USA har folk begynt å forberede seg på mulig uvær. I desørligste områdene i delstaten Texas får befolkningen utdelt sandsekker, og i feriebyen South Padre Island er befolkningen oppfordret til å la seg evakuere.

- Oppgaven vår er svært enkel: Vi må få folk ut av dødsområdet, ut av faresonen her langs kysten av Texas, sa Johnny Cavazos som er sjef for de regionale redningstjenestene til nyhetsbyrået AP.

Mot normalt

USAs nasjonale værtjeneste tror vi vil få flere og sterkere orkaner i år. Beregninger viser at det er 85 prosents sjanse for at årets sesong med atlantiske stormer vil by på sterkere stormer enn normalt.

I et normalår registreres det 11 navngitte tropiske stormer i Atlanterhavet, men i år kan man trolig vente seg mellom 13 og 16 sterke stormer. Over halvparten av dem vil utvikle seg til orkaner, spår den nasjonale værtjenesten.

Den nasjonale værtjenesten advarer i dag om at en ny tropisk syklon er under utvikling i Atlanterhavet i området øst for Cuba.

SISTE NYTT

Siste nytt