NRK Meny
Normal

"De fleste er overrasket. Men alle er stolte."

TEHERAN (NRK): Motocrossrytter Behnaz Shafiei (26) er et så sjeldent syn i Iran, at mange ikke tror at hun er en kvinne.

Behnaz Shafiei

Inntil hun tar av seg hjelmen, er det få som tror at Behnaz Shafiei (26) er en kvinne.

– De fleste blir overrasket. Men alle er stolte og har en god og beundrende reaksjon. De sier: "Bra gjort! Vi trodde ikke at en kvinne kunne gjøre dette," sier hun.

Hun står på en motocrossbane like utenfor den iranske hovedstaden Teheran. Her trener en liten håndfull kvinner – de første kvinnelige motocrossrytterne i landet. De er et så sjeldent syn at mange ikke tror det før de får se det.

– Siden det ikke er offisielt anerkjent, vet ikke folk at kvinner også kan kjøre motorsykler. Når jeg nå forteller at jeg kjører motorsykler, gjør folk narr av meg inntil de ser det med egne øyne, sier Shafiei.

For å være kvinne på motorsykkel er ingen enkel sak. Motocross er ikke en anerkjent sport for kvinner i Iran, og dermed finnes ingen offisielle konkurranser. Ei heller har kvinner lov til å kjøre syklene på offentlige veier, slik at bare det å komme seg til og fra trening, er en utfordring.

– Det er forbudt for kvinner å kjøre motorsykkel offentlig. Men vi kjører motorsykkel som sport og på spesielle steder, og det er ikke forbudt. Men det er ikke offisielt anerkjent som en sport for kvinner, sier Shafiei.

Drømmer om å konkurrere

Interessen for motocross startet da hun var 15 år og så sin bror med en motorsykkel. Da ante hun ikke at dette var noe jenter også kunne gjøre.

– Da jeg startet med dette, visste jeg ikke at en sport som dette eksisterte, sier hun.

Hun drømmer om å kjøre profesjonelt og å konkurrere internasjonalt. Men i fravær av sponsorer og konkurranser, er hun nødt til å beholde jobben som regnskapsfører inntil videre. Det er den som i hovedsak betaler for hennes lidenskap.

Motorcrossryttere i Teheran

Motocrossrytterne Noora Naraghi (26), med sitt kjæledyr, hennes mor Shahrzad Naraghi (44) og eleven Rojan Pirouznia (21).

Første kvinner

Shafiei starter motorsykkelen og kjører ut på banen. Der kjører hun om kapp med Shahrzad Naraghi (44). Naraghi startet med motocross for 12 år siden, som den aller første kvinnelige motocrossyklisten etter den islamske revolusjonen i 1979.

– Menn pleide å bli overrasket over at en kvinne var kommet for å kjøre motorsykkel, sier hun.

– Men menn har alltid oppmuntret meg. Ingen har noensinne sagt at jeg burde gå hjem, ta oppvaskene eller gjøre husarbeid. Slik har det aldri vært, fortsetter hun.

Shahrzads datter Noora Naraghi (26) er vinner av Irans aller første – og eneste – uoffisielle mesterskap for kvinner. Det er seks år siden, og etter det har det ikke blitt avholdt flere mesterskap, ei heller uoffisielle, sier Shahrzad som ble nummer to i samme mesterskap.

Likevel økte de uoffisielle mesterskapet interessen for motorsykler blant kvinner, forteller hun. De siste årene har flere kvinner begynt å komme til treningsbanen.

– Vi kan som de første kvinnene være inspirasjon for andre kvinner som liker motorsykler, sier Shafiei.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt