–De fleste dør ikke av å gå på gata

Frykt for terrorangrep og enorm hverdags-kriminalitet har preget overskriftene foran årets fotball-VM i Sør-Afrika, men noe av dette er basert på noen myter, mener Sør-Afrika ekspert.

SOUTH AFRICA WCUP SECURITY

Sikkerheten under fotball-VM i Sør-Afrika er topp prioritet for vertsnasjonen. Derfor bruker myndighetene milliarder på dette, men de fleste dør av aids i Sør-Afrika, mener Liv Tørres.

Foto: Nardus Engelbrecht / Ap

Sør-Afrika ekspert: Liv Tørres

Sør-Afrika ekspert Liv Tørres

Foto: Sindre Olav Edland-Gryt/SAIH
Seminar om fotball-VM i Sør-Afrika

Seminar om fotball-VM i Sør-Afrika

Foto: Sindre Olav Edland-Gryt/SAIH
– I Sør-Afrika skjer det over 50 mord om dagen, men de fleste dør ikke av å gå gatelangs. Det er farligere å gå til sengs med noen uten beskyttelse enn å gå på gatene i Sør-Afrika, sier Sør-Afrika ekspert Liv Tørres.

Hun har bodd mange år i Sør-Afrika, og fulgt landets utvikling på nært hold under og etter Apartheid-tiden.

– Det bor 5,5 millioner hiv-smittede i Sør-Afrika, og det dør tusen mennesker av aids hver dag, sier Tørres.

Hun holdt foredrag på Litteraturhuset i Oslo for norske sportsjournalister som skal dekke fotball-VM. Der fikk man også debattert stereotypier i sportsjournalistikken siden det er første gang fotball-VM arrangeres i Afrika.

– Sør-Afrika har i dag verdens skjeveste fordeling av ressurser. Halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, men kriminaliteten i Sør-Afrika er stedsavhengig, sier Afrika-eksperten.

LES OGSÅ: - Har planlagt angrep mot VM

3000 nordmenn

Den norske ambassaden forventer rundt 3000 besøkende nordmenn under sommerens fotball-VM.

– Sør-Afrika har gått fra å være rasedelt samfunn til å bli et klassedelt samfunn, sier Tørres.

– Men hvordan vil dette påvirke sikkerheten til supportere, og andre som besøker arrangementet?

– Høy fattigdom er viktig bakgrunn for å forstå kriminaliteten, men volden er også konsentrert rundt visse områder som brakkebyene, townshipsene og deler av bysentrene, sier hun.

– Ikke Kongo

Tørres understreker også at deler av volden er organisert av utenlandske kriminelle bander, og ikke nødvendigvis av vanlige sør-afrikanere.

Sør-Afrika er heller ikke Kongo. Landet er ikke et lovløst samfunn. Rettssystemet fungerer bra. Hvis man itillegg tar sine forhåndsregler bør man ikke frykte så mye, avslutter Liv Tørres.

Saken fortsetter under bildet:

South Africa 2010 WCup Street Party

Dans og fest: Sør-Afrikanske fans viser den tradisjonelle dansen. Det blir en stor folkefest under fotball-VM, lover Sør-afrikanere.

Foto: Themba Hadebe / Ap

Sør-Afrikanske myndigheter bruker 2,2 milliarder kroner på sikkerheten under fotball-VM. 700 politimenn skal være på hver eneste stadion pluss mange private sikkerhetsvakter.

FBL-WC2010-ZAF

Musikk: Sør-Afrikanere er kjent for å lage lyd og stemning under fotballkampene. Det er ikke bare kriminalitet og elendighet, mener Afrika-kjenner Liv Tørres.

Foto: RAJESH JANTILAL / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt