NRK Meny
Normal

«Cyberkrig» lammer internett

Internett verden rundt går tregt etter det sikkerhetseksperter omtaler som «tidenes største cyber-angrep».

Inngangen til Cyberbunker

Inngangspartiet til Cyberbunker i Nederland. Selskapet holder til i et nedlagt Nato-anlegg.

Foto: Perinda / Creative Commons

En krangel mellom spamhaterne Spamhaus og selskapet Cyberbunker er nå så voldsom at hastigheten på internett har gått ned enkelte steder.

Krangelen startet med at Spamhaus svartelistet det nederlandske selskapet Cyberbunker. Cyberbunker tilbyr servere til alt og alle, bortsett fra dem som driver med barneporno og terrorisme.

Svartelisten til Spamhaus brukes av e-post-selskaper for å luke ut spam, og det er en liste Cyberbunker ikke ser ut til å trives med å være på. Siden 19. mars har Spamhaus blitt utsatt for et massivt angrep.

Men Spamhaus holder stand, og angrepet har ennå ikke har klart å hindre dem i å distribuere listen.

Samarbeider med kriminelle

Spamhaus beskylder Cyberbunker for å stå bak angrepet i samarbeid med kriminelle i Øst-Europa.

Sven Olaf Kamphuis som er en talsperson for Cyberbunker, sier i en uttalelse til BBC at Spamhaus misbruker sin stilling, og at de ikke bør kunne bestemme hva som skal kunne ligge ute på nett.

Ville tatt ned det meste

Administrerende direktør i Spamhaus Steve Lindford sier at omfanget av angrepet er enestående.

– Men vi er fortsatt ikke nede. Våre ingeniører gjør en fantastisk jobb – denne type angrep ville ha tatt ned det meste, sier han til BBC.

De som står bak angrepet bruker en velkjent metode: Et såkalt Distributed Denial of Service (DDoS-angrep). Målet med angrepet er å skape en form for digital trafikkork, noe som gjør at nettsidene slutter å fungere.

Lindford mener angrepets omfang er så voldsomt at det ville ha tatt ned nettet til den britiske regjeringen.

– Hvis man hadde rettet dette angrepet mot Dowing Street, ville de ha mistet internett umiddelbart. Disse angrepene ligger på 300 gigabits i sekundet. Når tilsvarende angrep rettes mot større banker er det snakk om 50 gigabit i sekundet, sier han.

Nettflix tregere enn vanlig

Dette voldsomme angrepet fører til at enkelte tjenester på internett går saktere enn vanlig.

Angrepet omtales av New York Times som det største noen gang. Nettbrukere har opplevd at sider som Netflix vært tregere enn vanlig.

Enkelte større nettverk og store knutepunkter som «London Internet Exchange» er rammet av angrepet. Myndighetene i fem land etterforsker nå angrepet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt