Politiet: Overgrepssiktet burde vært etterlyst

Oslopolitiet tar selvkritikk etter at den overgrepssiktede nordmannen fritt kunne reise til Gambia.

Kari-Janne Lid

Politioverbetjent Kari-Janne Lid innrømmer at politiet burde hatt mer trykk på overgrepssaken fra starten av.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

overgrepsmistenkt Gambia

Her ble den overgrepssiktede mannen pågrepet.

Foto: Meek, Tore / Scanpix
Gambia 45-åring pågrepet

I dette huset bodde 45-åringen. Det bodde flere barn i bygningen.

Foto: Meek, Tore / Scanpix
Mile-2 fengselet i Gambia

I Mile-2 fengselet i Gambia sitter 45-åringen fengslet.

Foto: Stringer / Scanpix

Den 45 år gamle nordmannen som sitter fengslet i Banjul i Gambia kunne fritt reise ut av landet to måneder etter at han ble anmeldt for overgrep mot barn. Da han reiste til Gambia hadde han status som siktet.

LES: – Innrømmer overgrep mot barn
LES OGSÅ: – Har ikke sett så alvorlige anklager tidligere

– Burde hatt mer trykk på saken

– I ettertid ser vi at vi burde hatt mer trykk på denne saken fra starten av og at siktede burde vært etterlyst, sier avsnittsleder i Oslopolitiets sedelighetsavdeling, Kari-Janne Lid, til NRK.no

Etter tips fra norsk politi ble han pågrepet av gambisk politi i Banjul . Da hadde han seks mindreårige gutter på rommet, den yngste tre år gammel.

Han skal være siktet for tre forhold i Gambia; Seksuelle overgrep mot barn, besittelse av barnepornografi, samt at mannen er siktet etter en gambisk lov om sex-turisme.

Lid opplyser at folk kan reise fritt selv om de har status som mistenkt eller siktet. Man kan bare stanses ved utreise dersom det foreligger en etterlysning.

Det innrømmer Oslo-politiet nå at de burde ha utstedt.

Etterforsker uavhengig av saken i Gambia

Fredag ble mannen anmeldt for overgrep mot en mindreårig gutt i Oslo .

Lid sier at etterforskninger av overgrepene han er siktet og anmeldt for i Norge fortsetter uavhengig av saken i Gambia.

Det er ventet at dommen vil falle allerede denne uken, og strafferammen for seksuelle overgrep mot barn i Gambia begått av en turist er 14 års fengsel. Gambia har heller ikke avskaffet dødsstraff og mannens advokat frykter han kan bli dømt til døden .

– Det er viktig å skille de to sakene. Det foregår én etterforskning i Gambia og én i Norge. Vi har ingen rett til innsyn eller kopi av beslag i overgrepssakene i Gambia, men vi har bedt om det, sier Lid.

Hun sier det er lokalt politi som styrer etterforskningen i Gambia.

Bedt om kopi

– Det vil være en løpende vurdering om og eventuelt når vi vil be om utlevering. Om vi vil reise til Gambia avhenger også av at vi får de nødvendige tillatelser fra gambiske myndigheter, sier Lid.

Norge og Gambia har ingen utleveringsavtale.

– Vi har bedt om kopi av materialet som gambisk politi beslagla hjemme hos mannen. Men vi har ikke fått det og heller ikke fått svar på forespørselen.

Det pågår ikke noe samarbeid mellom norsk og gambisk politi.

– Vi sendte en bekymringsmelding først og fremst for å finne ut om det var hold i tipsene vi fikk om at han befant seg i Gambia sammen med barn.

SISTE NYTT

Siste nytt