– Belmokhtar tar skylden for gisselaksjonen

Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar tar i et videoopptak på seg skylden for gisselaksjonen i Algerie på vegne av Al Qaida, hevder mauritansk nyhetsbyrå.

Sahara Media

Skjermdump av Mokhtar Belmokhtar i angivelig ny video.

Foto: Skjermdump / Faksimilé

Ifølge mauritanske medier sier den algeriske islamisten i videoopptaket at han står bak terrorangrepet og at han snakker på vegne av Al Qaida-nettverket. En artikkel om vidoen er lagt ut på nettstedet Sahara Media.

Andre mauritanske medier har de siste dagene videreformidlet nyheter fra terroristene i forbindelse med aksjonen i In Amenas. Flere ganger har disse opplysningene blitt korrigert i ettertid.

Ifølge Sahara Media ble videoen spilt inn torsdag, altså dagen algeriske sikkerhetsstyrker slo til mot terroristene. På det tidspunktet var det etter alt å dømme fortsatt aktuelt å forhandle med gisseltagerne.

Det er ikke umiddelbart kjent hvor opptaket, der Belmokhtar sitter ikledd militæruniform og uten hodeplagg, er gjort.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Algerie gisler

Stillbilde fra algerisk TV som angivelig viser gisler fra gisselaksjonen i In Amenas.

Foto: Ap

– Klar til å forhandle

I den angivelige videoen sier Belmokhtar også at han er rede til å forhandle med Algerie og vestlige land dersom Frankrike stanser bombingen av Nord-Mali.

– Vi i al-Qaida kunngjør denne velsignede operasjonen, sier Belmokhtar i videoen, ifølge Sahara Media.

Sahara Media viser ikke selv videoen på sine nettsider, og Reuters melder at det ikke foreløpig har vært mulig å verifisere videoens ekthet.

– Vi er klare til å forhandle med Vesten og den algeriske regjeringen, dersom de stopper bombingen av Malis' muslimer, sier Belmokhtar videre.

I videoen nevner også Belmokhtar kravet om å løslate Omar Abdel-Rahman, også kjent som «Den blinde sjeiken, og Aafia Siddiqui. Begge sitter fengslet i USA. Kravet ble via mellommenn framsatt tidlig i gisseldramaet.

Det har også tidligere blitt antatt at det var Belmokhtar som tok på seg ansvaret for gisselsituasjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mokhtar Belmokhtar

Mokhtar Belmokhtar er ettersøkt i flere Nord-Afrikanske land. Dette stillbildet er fra en tidligere video.

Foto: - / Afp

Avsluttet lørdag

Gisselsituasjonen i In Amenas ble etter alt å dømme avsluttet lørdag, da algeriske spesialstyrker tok seg inn på gassanlegget. Det har blitt meldt at 11 terrorister og flere gisler ble drept i angrepet.

Belmokhtar har stått bak en rekke gisselaksjoner de siste ti årene, og han leder et stort og velorganisert smuglernettverk i der sørlige Algerie, Mali og flere andre land i de vestlige området rundt Sahara. Dette har han har tjent enorme pengesummer på.

Han er ettersøkt i mange Nord-Afrikanske land for gisseltaking og drap på en rekke vestlige statsborgere.

SISTE NYTT

Siste nytt