Hva hvis svenskekongen vil «bade Oslo i et hav av ild»

SEOUL (NRK): Tenk om den diktatoriske svenskekongen hadde truet Norge med atomkrig – og å «bade Oslo i et hav av ild».

Kim Jong-un

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har truet og forvirret, men ikke skremt sørkoreanerne de siste ukene.

Foto: Ap

Anders Magnus

Ukas korrespondentbrev er postlagt i Sør-Koreas hovedstad Seoul.

Tenk om svenskene hadde gjennomført en rekke atomprøvesprengninger oppe i Norrbotten og utskytninger over Bottenvika for å teste ut sine nye mellomdistanseraketter. Våpen som ville kunne nå ethvert mål i Norge.

Og at de kanskje alt hadde nådd sitt mål om å lage atomsprenghoder så små at de kan monteres på slike raketter.

Sagt opp Mossekonvensjonen

Ikke bare det – i tillegg hadde svenskene truet oss med ordinær krig. Ja – den uberegnelige svenskekongen ropte ut for hele verden at vi i virkeligheten alt befant oss i en krigssituasjon, fordi svenskene ensidig hadde sagt opp Mossekonvensjonen fra 14. august 1814 – en våpenhvileavtale som brakte fred mellom våre to nasjoner.

For å vise verden – og Norge – alvoret i truslene dro svenskekongen hver dag ut på besøk til nye avdelinger i svenskehæren med nesten 400.000 stående styrker. Overalt ble kongen mottatt med ovasjoner og begeistring av soldatene.

Når han forlot militæravdelinger langs kysten i båt, viste tv-bilder gråtende soldater som løp ut i sjøen for å hylle sin store leder.

I tillegg hadde svenskene også bygget opp konvensjonelle artilleribatterier langs hele grensen.

Kanonene ved Töcksfors kunne lett nå mål i Oslo og omegn og rekke å ta livet av titusener av nordmenn før den militære overkommandoen i Norge hadde rukket å ta inn over seg hva som foregikk.

Hvordan ville vi reagert?

Tenk deg at svenskekongens trusler om utslettelse av land og folk hadde haglet over Norge i nesten en måned. Hvordan ville vi reagert?

Tatt en utepils for å feire at våren kanskje snart var i anmarsj?

Gått på jobben hver dag og etterpå hentet ungene i barnehagen – som om ingen ting hadde hendt?

Brydd seg lite om hvor det nærmeste bomberommet befant seg? Eller bare slått oss til ro med at det gikk vel an å komme seg ned i T-banes tunneler.

Og andre steder i landet? Ville man i Bergen bare ledd av svenskekongen og vitset om at bergensere er ganske vant med folk som er store i kjeften?

Virkelighet

Det høres sprøtt ut. Og det er ganske vanvittig. Men dersom du bytter ut Sverige med Nord-Korea og Norge med Sør-Korea – og svenskekongen med Nord-Koreas unge diktator Kim Jong-un får du en høyst virkelig variant av denne bisarre historien. Så må du gange opp troppetallene i forhold til folketallet. Vesle Nord-Korea med 25 millioner innbygger har verdens fjerde største stående hær, med 1,2 millioner mann. Og en reservestyrke på 7 millioner soldater.

Siste uken har jeg tilbrakt i Sør-Koreas hovedstad Seoul for å dekke den spente situasjonen på Korea-halvøya for NRK.

På alle måter har det vært en svært absurd opplevelse. Først og fremst selvsagt daglige å høre truslene fra Kim Jong-un om de forferdeligste militære forbrytelser hans regime planlegger mot både Sør-Korea, Japan og USA.

Men kanskje mest av alt å være vitne til hvordan sørkoreanerne reagerer på denne teppebombingen med verbale atomladninger.

Gangnam

Jeg besøkte Gangnam forrige helg, en av de mer fasjonable bydelene i Seoul – og kjent over hele verden etter at den koreanske artisten PSY fikk en milliardhit på Youtube med videoen «Gangnam Style».

I Sør-Korea er mann mer opptatta av Psy enn krig

I Sør-Korea er mann mer opptatt av artisten Psy enn krig.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

Ved Gangnam T-banestasjon strømmet det ut horder med unge mennesker – ja, for det er nesten bare folk i tjueårene som kommer hit – som skulle bruke søndagen til shopping og kafébesøk. Eller bare til å vise seg fram og kikke på andre kule ungdommer som tilbringer tid i gatene her. Selvsagt ivrig tastende på den siste versjonen av Samsungs smarttelefon, med propper i ørene.

Sør-Korea er et av landene i verden med flest bredbåndsbrukere, og de fleste unge er koplet til nettet via sine 4G telefoner. Det betyr at de kan få inn all verdens nyheter direkte på mobilen.

Likevel bryr de seg lite om å sjekke daglig hva den krigerske diktator i nabostaten tilbyr av nye trusler. De har hørt det før, forteller de meg. Dette er en situasjon vi har levd med i årevis – selv om det selvsagt har vært litt i overkant de siste ukene.

Riktignok har Nord-Korea faktisk angrepet Sør-Korea de siste årene, som ved senkningen av det sørkoreanske krigsskipet Cheonan og rakettangrepet på øya Yeonpyeong i 2010 – hvor til sammen 48 mennesker mistet livet.

Likevel tror ikke folk flest at Seoul vil bli bombet.

For to og et halvt år siden unnlot Sør-Korea å gjengjelde disse angrepene, i håp om at det kunne avspenne situasjonen.

Nå har regjeringen sagt klart ifra at dersom det kommer en ny slik militær provokasjon fra nord vil gjengjeldelsen bli omfattende. Kanskje så hardt at regimet i nord kollapser. Dermed regner sørkoreanerne med at den unge Kim – så gal han enn synes – likevel er såpass rasjonell at han ikke frivillig setter sin egen diktatoriske makt over Nord-Korea på spill.

Men hva hvis det likevel skjer et angrep, fortsetter jeg å spørre de unge fasjonable i Gangnam. Vet dere hva dere skal gjøre da?

De fleste ser ut som åpne spørsmålstegn og noen mumler om at det kanskje er en god idé å evakuere ned i T-banens tunneler. Seoul har et svært omfattende og effektivt T-banenett som ble raskt bygget ut, nettopp for å kunne fungere som bomberom for befolkningen.

Ikke forberedt

På internett finnes en oversikt over de sikreste tilfluktsrommene. Ett av dem med best rating ligger i en t-banetunnel ganske dypt under jorden. Da jeg dro dit var det lite som tydet på at den var i ferd med å klargjøres for at folk kunne strømme til i en faresituasjon.

Bare små, vanskelig tilgjengelige skilt forklarte hvor man skulle gå, og betjeningen på stasjonen kunne fortelle at det ikke fantes noen ansvarlige for tilfluktsrommet til stede der og da.

Avslappet var også stemningen helt nord i Sør-Korea, på grensen mellom sør og nord i den såkalte demilitariserte sonen. Deler av grensen ligger bare 4 mil fra hovedstaden Seoul og de 25 millioner innbyggere som bor her og i områdene rundt. Så det er kort vei for konvensjonelle angrepsvåpen fra de nordkoreanske artilleristillingene rett bak grensen.

Likevel var det lite som tydet på snarlig krig da jeg besøkte den demilitariserte sonen ved Panmunjom, hvor styrker fra nord og sør står helt tett innpå hverandre.

Panmunjom på grensen mellom Nord- og Sør-Korea

Panmunjom ligger et lite blått hus der representanter fra nord og sør kan møtes for å diskuteres. Det huset har stått tomt de siste ukene.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Her ligger også et lite blåfarget hus med et rom som strekker seg over grensen. Ved bordet i midten kan forhandlere fra de to partene til våpenhvileavtalen fra 1953 møtes.

Etter at krigshissingen fra nord startet har det vært lite kontakt mellom partene.

Nordkoreanerne sluttet å ta telefonen som brukes når praktiske ting skal ordnes. Så i mangel av moderne kommunikasjon må den sørlige siden benytte seg av roperter over grenselinjen når de har et budskap til grensevaktene i nord.

De siste dagene har de hatt behov for slik ropertkommunikasjon: For å be nordkoreanerne slutte med en uvanlig kraftig flombelysning over grensen. En handling i strid med våpenhvileavtalen. Lyset blender dem som jobber på sørsiden, slik at det er umulig å oppholde seg under de smertefulle strålene som er et åpenbart forsøk på å psyke ut motparten.

Enn så lenge har Nord-Korea og diktator Kim Jong-un holdt seg til å bjeffe, og unnlatt å bite.

Kanskje blir lyset over grensen ved den demilitariserte sonen den eneste bestråling sørkoreanerne utsettes for i denne omgang.

Og kanskje blir ukens største begivenhet for ungdommene i Gangnam at PSY i går slapp sin lenge etterlengtede nye låt «Gentleman», den første etter superhiten «Gangnam Style».

For fredens skyld får vi håpe at rapperen PSY får de fleste koreanske avisoverskriftene i dagene framover, ikke den tykkere, nordlige gjøgler Kim Jong-un.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt