NRK Meny
Normal

Gjenopptar valgkampen

Ble Sandy valgkampens «October surprise»? Det gjenstår ennå å se, men for sin krisehåndtering får president Barack Obama toppkarakter av folket. I dag fortsetter rivalene kampen om amerikanernes tillit.

Obama valgkamp helikopter

President Barack Obama forlot det Hvite hus i morgentimene for å fortsette valgkampen i Green Bay i Wisconsin og Las Vegas i Nevada i dag.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Obama Superstorm Barack Obama, Donna Vanzant

President Barack Obama legger armene trøstende rundt Donna Vanzant, et av ofrene for orkanen Sandys voldsomme ødeleggelser i delstaten New Jersey.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Bildet av president Barack Obama som trøster Donna Vanzant, et av ofrene for orkanen Sandys voldsomme ødeleggelser i delstaten New Jersey, har gått verden rundt.

Spørsmålet er om naturen sto for valgkampens «October surprise» denne gangen, nyheten som i siste time kan påvirke valgresultatet på tirsdag. En ting er hvertfall sikkert. Amerikanerne er godt fornøyd med president Barack Obamas håndtering av krisen. Åtte av ti som ble spurt av avisen Washington Post ga presidenten «utmerket» eller «god» karakter for responsen.

Det kan komme godt med når president Barack Obama i dag fortsetter valgkampen i Wisconsin og Nevada.

Avsto fra å kritisere Obama

Mens president Barack Obama onsdag reiste rundt i den orkanherjede delstaten New Jersey sammen med den republikanske guvernøren Chris Christie, fortsatte den republikanske presidentkandidaten sin valgkampanje i Florida.

President Obama ankommer New Jersey

President Barack Obama onsdag reiste rundt i delstaten New Jersey sammen med den republikanske guvernøren Chris Christie.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Mitt Romneys normale retorikk var tydelig endret som en følge av krisen, for ett navn ble overhode ikke nevnt under valgmøtene i Florida: Barack Obama.

I følge Romneys medarbeidere var det av hensyn til orkanofrene.

– Vi trekker sammen i slike tider, sa Romney i byen Tampa i Florida.

Der benyttet han også sjansen til å oppfordre tilhengere til å gi penger til Røde Kors for å hjelpe de rammede.

Knebles av Sandy

Romneys valgkamp er utfordret av situasjonen etter orkanen, fastslår avisen The New York Times. Hans kjente angrep på Obama kan fort bli oppfattet som upassende i en tid der mange har lidd store tap. Samtidig er alle kamera rettet mot presidenten, som får vist seg frem som handlekraftig, mens Romney drukner i nyhetsbildet.

Det er heller ikke heldig for Romney at et av hans forslag innebærer å kutte i budsjettene til det føderale nødhjelpsdirektoratet FEMA, som har stått sentralt i krisehåndteringen etter orkanen.

Romney sier at han står fast ved sitt standpunkt i saken, men at FEMA skal få nok midler til å kunne utføre sitt oppdrag.

Mitt Romney valgkamp

Mitt Romney ombord i sitt valgkampfly i Jacksonville, Florida torsdag morgen, på vei til neste møte i Roanoke i delstaten Virginia.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Millioner uten strøm

63 mennesker mistet livet i orkanen i 15 delstater, og uværet har forårsaket store ødeleggelser. Millioner av mennesker er fortsatt uten strøm.

I går fikk presidenten ros fra uventet hold da guvernør Chris Christie, en
republikaner som vanligvis er svært kritisk til Obama, overøste ham med taknemlighet.

– Det er svært viktig at USAs president anerkjenner all den lidelsen som pågår her i New Jersey, og jeg setter stor pris på det, sa Christie under Obamas besøk.

Spørsmålet er om det vil påvirke usikre velgere når presidenten nå legger ut på den siste innspurten før valget på tirsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt