Hopp til innhold

«Århundrets største oppdagelse» til salgs for 800 millioner

Det eneste Leonardo da Vinci-maleriet i privat eie ble kjøpt for 500 kroner i 1958. Nå skal det under hammeren for rundt 800 millioner kroner.

Salvator Mundi

«Salvator Mundi» avdukes i New York. Det skal vises frem i Hongkong, San Francisco og London før det går under hammeren hos auksjonshuset Christie's i november.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Auksjonshuset Christie's i New York presenterte tirsdag det de kaller «århundrets største oppdagelse».

Maleriet «Salvator Mundi» (Verdens frelser) er ett av rundt 15 bekreftede da Vinci-malerier som fortsatt eksisterer, og det eneste som ikke henger i et galleri eller museum.

– «Salvator Mundi» ble malt i samme tidsperiode som «Mona Lisa», og de har komposisjonelle likheter. Leonardo var en enestående kreativ kraft, og en enigmatisk mester, sier kunstdirektør Loic Gouzer til AFP.

Den endelige bekreftelsen på at maleriet er ekte, kom i 2011. Det var det første da Vinci-maleriet som ble gjenoppdaget siden 1909.

– Det er umulig å fatte mysteriene de utstråler, både «Mona Lisa» og «Salvator Mundi» er perfekte eksempler på dette. Ingen vil noen gang få en full forståelse av vidundrene i Leonardos malerier, akkurat som ingen noen gang vil få en full forståelse av universets opprinnelse, sier Gouzer.

Auksjonen finner sted 15. november. Den anslåtte prisen er 100 millioner dollar.

– Et mirakel

Salvator Mundi

«Salvator Mundi» har en lang og komplisert historie. (Trykk på bildet for større versjon)

Foto: Handout / Reuters

Bildet ble malt for Frankrikes kong Louis XII en gang mellom 1506 og 1513, men var lenge ansett som tapt.

På 1700-tallet var det en del av kunstsamlingen til den britiske og franske kongefamilien, før det dukket opp hos kunstsamleren Sir Charles Robinson i 1900. Da var det imidlertid kategorisert som et verk av Bernardino Luini, en av da Vincis elever.

Neste gang det dukket opp i offentligheten var på en auksjon ved Sotheby's i 1958. Der ble det solgt for 45 pund.

I 2005 ble det solgt videre til en amerikansk forretningsgruppe. Krediteringen var da endret til en annen av da Vincis elever, Giovanni Antonio Boltraffio, men seks år senere fikk eierne bekreftet det de kanskje håpet på.

Ifølge The Guardian var det glasskula i Jesu venstre hånd som gjorde utslaget. Den var rett og slett for briljant utført til å være malt av da Vincis elever eller imitatorer.

Alan Wintermute, som er spesialist på gamle malerier ved auksjonshuset, kaller maleriet «den hellige gral».

– Det er det nærmeste jeg har kommet et kunstmirakel. Det er over et århundre siden forrige gang et slikt maleri dukket opp, og denne muligheten vil ikke komme igjen i vår levetid. Jeg kan nesten ikke beskrive hvor spennende det er, sier han til AFP.