Hopp til innhold

Vellykket to-minutters tur

USAs nye månerakett "Ares 1-X" gikk til himmels kl 16.30 norsk tid. Og var tilbake to minutter seinere.

Video nsps_upload_2009_10_28_16_49_39_4940.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

100 meter rakett i lufta

Den ubemannede raketten skulle bare på en to-minutters testtur.

- Det var helt utrolig, det var fantastisk. Jeg fikk tårer i øynene, sa sjefen for Kennedy romsenter, Bob Cabana, til oppskytings-teamet.

Rakettmotorene gikk for fullt fra oppskyting og i 120 sekunder. Deretter foldet en fallskjerm seg ut, og raketten landet pent og rolig i Atlanterhavet.

Der blir den plukket opp av et skip fra NASA.

Verdens lengste

Ares 1-X

Opp på andre forsøk: 'Ares 1-X'.

Foto: B. Weaver / Scanpix/AFP

Selv om turen var uvanlig kort, var det svært viktige to minutter for NASA og USAs romfartsprogram. Skepsisen til denne verdens lengste, og uvanlig formede måneraketten har vært stor, og det har vært viktig å vise at den faktisk fungerer.

I tillegg har oppskytingen måtte utsettes på grunn av dårlige værforhold.

LES: NASA utset rakettoppskyting

På to minutter nådde raketten en høyde på 45 kilometer. I løpet av de korte minuttene registrerer mer enn 700 sensorer ulike steder på raketten alt som skjer. Dette skal gjøre NASAs ingeniører i stand til å finslipe rakett-konstruksjonen ytterligere.

Skal løfte romskip

Prototypen av raketten er et ledd i utviklingen av en "rom-taxi"-service til månen og til ISS, den internasjonale bemannede romstasjonen. Snart skal verdens lengste rakett - den er 100 meter lang - også ha med seg romskipet "Orion", som igjen skal ha astronauter om bord.

Og innen 2015 håper NASA å ha "Ares 1"-raketten i full drift, så de kan bytte ut den aldrende romferje-flåten - den skal være klar for skraphaugen alt neste år.

"Ares" og "Orion" er sentrale deler av NASAs program "Constellation" - konstellasjon eller stjernebilde - som skal sende amerikanerne tilbake til månen innen 2020, og så til Mars og andre mål i rommet.

Hvis NASA får sin vilje - og nødvendige bevilgninger - hos president Barack Obama.

SISTE NYTT

Siste nytt