NRK Meny
Normal

«Apebråket» fortsetter i Frankrike

Statsminister Jean-Marc Ayrault har anmeldt det politisk konservative magasinet «Minute» for rasisme. Begeret for statsministeren rant over da bladet trykket et bilde av hans justisminister med tittelen: «Listig som en ape, Christiane Taubira har fått bananen tilbake».

Forsiden av Minute med Christiane Taubira

Forsiden av ukemagasinet «Minute» som har skapt så mye bråk.

Foto: PIERRE ANDRIEU / Afp

Statsministeren mener ukens forside av «Minute» er langt over hva fransk lov tillater i forhold til rasistiske ytringer og har bedt påtalemyndigheten i Paris vurdere magasinets forside.

En etterforskningsdommer bekreftet i dag at de skal se på saken.

Dermed når striden rundt landets justisminister Christiane Taubira nye høyder.

Avbildet som ape

Taubira er blitt et hatobjekt for den politiske ytrehøyresiden etter at hun fremmet og fikk gjennom loven om ekteskap for homofile i den franske nasjonalforsamlingen.

Frankrikes justisminister Christiane Taubira

Justisminister Christiane Taubira utsettes for hets.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters
Jean-Marc Ayrault

Statsminister Jean-Marc Ayrault er rasende.

Foto: PIERRE ANDRIEU / Afp

Det var ventet protester fra høyresiden, men at angrepene til dels har gått på Taubiras hudfarge har sjokkert mange.

Taubira, som har bakgrunn fra den oversjøiske kolonien Fransk Gyiana i Sør-Amerika, har i flere ganger i det siste blitt sammenlignet med en ape.

En ordførerkandidat for Nasjonal Front startet ballet, med å si at «Taubira burde svinge seg i trærne i stedet for i regjeringen» samtidig som vedkommende publiserte et bilde av justisministeren og en ape, med billedteksten: «Taubira som 18 måneder gammel» og «Taubira nå».

Da justisministeren kort tid etter var i Angers, ble hun møtt av en demonstrasjon mot ekteskapsloven. En gjeng med barn og unge ble filmet av fransk tv mens de ropte: «Ape, spis bananene dine». Det ble også viftet med bananer.

Tittel med dobbelt bunn

Men det som altså fikk det til å renne over for statsministeren var da magasinet «Minute» kom på gaten med denne ukes utgave.

Ved siden av et bilde av Taubira stod altså tittelen: «Listig som en ape, Christiane Taubira har fått bananen tilbake».

Redaktøren hevder hardnakket at dette overhodet ikke er rasistisk ment.

Banan er et slanguttrykk på fransk for smil og godt humør, og uttrykket «listig som en ape» er ifølge magasinets redaktør et vanlig og positivt uttrykk.

Det var da også dette det høyrepolitiske satiremagasinet ønsket å kommunisere, ifølge den samme redaktøren.

Den forklaringen er det ikke mange andre som kjøper, i hvert fall ikke statsministeren.

– Angrep gjennom rasisme er totalt uakseptabelt. Jeg fordømmer slikt på det sterkeste, sa Jean-Marc Ayrault.

Som Ku Klux Klan

Ministeren for forbindelser med fransktalende land, Yamina Benguigui, er rystet.

Hennes foreldre kommer fra den tidligere franske kolonien Algerie. Selv er hun født og oppvokst i Frankrike, gift med en arabisk jøde og har tidligere laget filmer om hvordan det er å være «fransk innvandrer» i Frankrike.

Yamina Benguigui

Ministerkollega Yamina Benguigui er sjokkert.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / Afp
Harry Roselmack

Harry Roselmack er sint.

Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

Hun mener det som nå skjer i Frankrike er «Ku Klux Klan verdig».

– I dag er det verbal lynsjing. Hva blir det i morgen? Jeg trodde aldri jeg ville høre slike ting som jeg hører nå, sier Benguigu i et intervju.

Redaktøren og utgiveren av «Minute» risikerer inntil 6 måneder i fengsel og bøter opp til 25.000 euro hvis de skulle bli funnet skyldig i rasistiske ytringer.

Og selv om magasinet nå har fjernet ukens forsidebilde fra nettutgaven, er det lite trolig at papirutgaven blir nektet distribuert.

Fransk lov og rett hegner veldig om ytringsfriheten, og skal en publikasjon bli trukket tilbake må dette skje via rettsordre.

Magasinet har et opplag på 40.000.

Er franskmenn rasister?

Liberale aviskommentatorer har startet en selvkritisk gransking av nasjonens sjel og lurer på om Frankrike egentlig består av en gjeng med rasister.

Som et ledd i dette, har avisen Le Monde gjengitt hvordan franskmenn ser på seg selv når det gjelder holdninger til rasisme.

  • 7 prosent svarer at de er «temmelig rasistiske»
  • 22 prosent svarer de er «litt rasistiske»
  • 25 prosent svarer at de er «ikke så veldig rasistiske»
  • 44 prosent svarer at de er «ikke rasistiske i det hele tatt»

Den siste prosentandelen har gått ned fem prosentpoeng fra året før.

Undersøkelsen viser også at 65 prosent mener at det det hender folk oppfører seg på en slik måte at det kan rettferdiggjøre rasistiske reaksjoner.

Andre undersøkelser viser at angrep på ikke-hvite franskmenn, jøder og muslimer øker.

Rasismen øker

Den kjente tv-profilen Harry Roselmack, som var den første fargede franskmannen som var programleder for kveldsnyhetene i en stor fjernsynskanal og som oppnådde enorm popularitet, gått ut med et sterkt forsvar for Taubira.

Han mener rasismen, spenningen og hatytringene i Frankrike bare øker, på en måte han aldri har opplevd tidligere. Og han mener partiet Nasjonal Front og deres tilhengere bærer ved til dette bålet.

Forsterket av den stagnerte franske økonomien, høy arbeidsledighet og kutt i velferdsgoder har protestpartiet på ytre høyre kunnet vise til stadige høyere oppslutning.

Christiane Taubira selv nekter å gå til anmeldelse av dem som fornærmer henne. Hun mener at hvis hun går til rettslige skritt, vil det bare øke støtten til det politisk ytre høyre.

Nasjonal Front har for øvrig vraket den lokale ordførerkandidaten som startet apebråket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt