«Anonyme rasister» snakker om fordommene

– Jeg er Morgan og jeg er rasist, sier førstemann og de andre følger etter, én etter én. «Anonyme rasister» samles i en kirke i California i USA der de løfter sine egne fordommer fram i lyset.

I California har en gruppe kopiert opplegget til Anonyme alkoholikere når de hjelper amerikanere med å bli kjent med sine egne rasefordommer.

På møtet treffes afroamerikanere, amerikanere med asiatisk avstamming og hvite. Det avsluttes med en gruppeklem.

Bonnie

Bonnie sier at hun syns de svarte ofte har så rare navn og syns de er vanskelige å huske.

Foto: CBS

– Mange av de svarte som har så rare navn. Og jeg syns det er leit, men jeg klarer ikke å huske de rare navnene, sier en av kvinnene som sitter i forsamlingen.

– Kanskje du ikke skal si de er «rare», kanskje du heller skal si uvanlig, jeg tror ikke moren ville likt at du sa at navnet er rart, sier en annen og forsamlingen ler.

Har kopiert «Anonyme alkoholikere»

Trinn av de tolv i dette opplegget er å erkjenne de fordommene man har. Gruppa er samlet i et opplegg som ligner på det «Anonyme alkoholikere» følger.

Pastor Ron Buford i Sunnivale i California har tilpasset programmet og kaller det «Anonyme rasister».

– Det første er å erkjenne at du har et problem, mange amerikanere vil ikke det, sier han til TV-kanalen CBS.

Og selv om han mener det ikke er mulig for en med hvit hud å forstå hvordan et oppleves å være svart i USA, mener han et det er gjennom å bli bevisst sine egne holdninger at man kan begynne å forandre dem.

Håper tiltaket sprer seg

Flere politidrap på svarte i USA førte til opprør i by etter by. Politifolkene ble anklaget for rasistiske holdninger og et ulmende raseri kom til overflaten.

Pastoren i Sunnivale tenkte at noe måtte gjøres og i dag har et femtitalls kirker tatt kontakt for å få opplegget som brukes i Sunnivale. Pastoren sier han håper at det vil spre seg til hele landet, slik at folk kan stikke innom slike møter, uansett hvor de oppholder seg.

Morgan

Morgan spør seg om det finnes en rasist i oss alle.

Foto: CBS

Morgan, sier har vært med i gruppa i Sunnivale siden begynnelsen sier at han ikke hadde sett på seg selv som en rasist.

– Men da vi begynte å diskutere dette, fikk det meg til å tenke, kanskje det er en liten rasist i oss alle? Og jeg var kanskje en av dem, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt