«Alle» vil ha Charlie Hebdo

PARIS (NRK): – Non, Madame, man kan ikke få reservert en utgave, svarer Patrick enda en gang denne ettermiddag. I Paris vil «alle» ha bladet, men noen må nok vente før de står med det i hånden.

Avisselger

Patrick mener han kunne solgt flere hundre utgaver av Charlie Hebdo på onsdag, men han får bare levert 23.

Foto: Marit Kolberg / NRK

På Place des Ternes har Patrick svart det samme i hele dag. Han kunne solgt flere hundre blader tror han, men i morgen tidlig kommer han bare til å ha 23 å legge fram på disken.

– Vanligvis tar jeg inn tre og pleide å få solgt ett. Men hun som pleide å kjøpe har flyttet, så da fikk jeg ikke solgt noen, slik er det ikke i dag, sier han med et lite smil.

Kiosken er fylt fra gulv til tak med aviser, ukeblader og fargerike magasiner. En og annen sjokolade- og tyggegummipakke er det også blitt plass til, så vidt.

– Men i dag er det Charlie Hebdo alle vil ha, sier Patrick til NRK.

Mens vi står og snakker sammen kommer en elegant Madame inn. Også hun ber om å få reservere en utgave.

Bladkunde i Paris
Foto: Marit Kolberg / NRK

Selv om hun skal tidlig opp i morgen, før kiosken åpner faktisk, for å reise til Strasbourg, får hun det samme svaret som alle de andre. Og selv om hun ber om å få betale på forhånd, rister Patrick bare på hodet. Men fruen blir litt blidere når hun får forsikring om at det trolig kommer nye leveranser på torsdag og at hun trolig kan kjøpe bladet da.

For salg i to uker

Rundt et hjørne ligger en ny aviskiosk, men det hjelper ingen ting å spørre der. Heller ikke her kommer de til å få i nærheten av det antallet de har bestilt. Og Benoit, som vi møter, må også forlate kiosken med uforrettet sak.

– Jeg kjøper alltid Charlie Hebdo, sier han, og mener det er spesielt viktig å kjøpe bladet akkurat denne gangen.

I hver kiosk vi spør er svaret det samme, også når vi prøver andre steder i Paris.

Med tre millioner utgaver i et land med godt over seksti millioner innbyggere, blir spørsmålet da om opplaget er stort nok. Denne gangen blir bladet også oversatt til hele 16 språk og solgt utenlands.

Dette nummeret kommer til å være til salgs i to uker. Det blir oversatt til engelsk, italiensk, spansk, tyrkisk og arabisk.

Viser fram Charlie Hebdo

Tegneren Luz og kommentatoren Patrick Pelloux viser fram den nye utgaven av Charlie Hebdo.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt