NRK Meny
Normal

– WHOs plan forsinker ebola-bekjempelsen

– WHOs tiltaksplan mot ebola er så overordnet at det praktiske arbeidet med å stanse epidemien blir forsinket. Det mener Tore Godal, tidligere ansatt i organisasjonen.

WHOs tiltaksplan mot ebola er så dårlig at det vil ta lang tid før epidemien kan stanses. Det sier Tore Godal, tidligere leder for verdens vaksineprogram. Han mener utbruddet tidligst er under kontroll om et halvt år.

– Vi undervurderte alle dette utbruddet, sier den Tore Godal, norsk spesialrådgiver innen global helse i Utenriksdepartementet.

Mange – ikke bare Verdens helseorganisasjon – undervurderte det pågående ebola-utbruddet.

– Vi undervurderte alle dette utbruddet fordi de tidligere utbruddene ble raskt begrenset og gjaldt relativt få tilfeller. Så alle trodde lenge at også dette utbruddet ville arte seg slik, sier Tore Godal til NRK.

Han er spesialrådgiver innen global helse i det norsk utenriksdepartementet. Tidligere var han sentralt plassert i nettopp Verdens helseorganisasjon, WHO. Han har ledet både tropisk forskingsprogram og Verdens vaksineprogram. Nå er han blant dem som håndterer den norske ebola-innsatsen.

– Vi er vel overrasket over dimensjonene, 2500 smittet og 1400 døde. 1 av 10 som dør, er en helsearbeider. Så det er svært alvorlig, sier spesialrådgiveren.

Snart har dette utbruddet tatt livet av like mange personer, som alle tidligere utbrudd sammenlagt.

– Det er spesielt alvorlig at viruset har kommet inn i tettsteder, og at viruset og sykdommen rammer kanskje den aller svakeste delen av Afrika.

– Dette er land hvor det har vært borgerkriger, hvor mange helsearbeidere under disse krigene forlot landet og ikke har kommet tilbake. Det er gamle sår med hensyn til opposisjon mot regjerende myndigheter, slik at helsemyndighetene og deres råd ikke blir tatt alvorlig, sier Godal.

Dårlig plan sinker arbeidet

Den norske spesialrådgiveren er kritisk til planen WHO har laget for å bekjempe den smittsomme sykdommen. Han mener den ferske handlingsplanen har store mangler.

– WHO har kommet med en plan hvor de har en totalpakke på hva som trengs å gjøres, til en pris av 2,5 milliarder kroner.

– Jeg mener det er behov for en klarere differensiering for hva som trengs for å dekke ulike behov, slik at andre land, som Norge, enklere kan se hvordan de kan bidra best og raskest.

– Jeg mener de burde ha presisert kostnader knyttet til helsepersonell, medisin, beskyttelsesutstyr, og kostnader til sosial mobilisering, en mobilisering som må gå gjennom frivillige organisasjoner.

– Handlingsplanen burde også ha sagt noe om behovet for å styrke helsepersonalet i de berørte landene, hva det ville koste å oppgradere lønningene, og behovet for helsearbeidere fra andre land, først og fremst Afrika, sier Godal til NRK.

Han mener at fordi planen til WHO er så lite konkret på flere områder, vil dette forsinke arbeidet med å få kontroll over det pågående ebola-utbruddet. I planen, som Godal har gått gjennom, er det ikke spesifisert hvor mye medisiner og utstyr som trengs, eller hvem som skal bidra med det.

– Det betyr at det vil ta tid før den internasjonale innsatsen er fullt på plass, sier den erfarne helsediplomaten som på tirsdag skal i møte med nettopp WHO i Genève, for å snakke om den internasjonale koordineringen.

– Norge, som eksempel, må vite hvordan vi best kan bidra, og da hjelper det ikke så mye med en total plan, når vi ikke vet hvilken del av den vi bør ta tak i.

– Den afrikanske union har også utarbeidet en ebola-plan, hvor de vil bruke logistikken de har med sine fredsbevarende styrker samt støtte med helsearbeidere fra andre afrikanske land. Dermed kan helsearbeiderbidraget gjøres mer effektivt gjennom AU enn gjennom WHO.

Godal mener utbruddet tidligst er under kontroll om et halvt år. Den samme konklusjonen kom Leger Uten Grenser til sist fredag.

– Jeg tror vi må regne med at det går bortimot seks måneder før vi har lagt dette bak oss.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt