Hopp til innhold

– WHO har ikke tatt ebola-krisen på alvor

Leger uten grenser refser WHO for å håndtere epidemien for seint og for dårlig.

Et offer for Ebola bæres ut av en garasje i Liberia

OFFER: Et offer for Ebola bæres ut av en garasje i Liberia. Mer enn halvparten av Ebola-dødsfallene i Vest Afrika har skjedd i Liberia.

Foto: ZOOM DOSSO / Afp

– WHO har endelig fått et internasjonalt samordningsansvar, samtidig beklager vi at de ikke har tatt situasjonen på alvor, sier generalsekretær i Leger uten grenser Norge, Anne-Cecilie Kaltenborn.

Anne-Cecilie Kaltenborn er generalsekretær i Leger Uten Grenser

ENORME BEHOV: – Hvor er alle aktørene. Det er enorme behov, sier generalsekretæren i Leger uten grenser, Anne-Cecilie Kaltenborn.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Allerede i mars var Leger uten grenser på banen og kalte ebolaepidemien for den største verden har sett. Verdens helseorganisasjon (WHO) ba dem om å roe seg ned. Tidlig i sommer mente Leger uten grenser at epidemien var ute av kontroll. I dag, et halvt år senere, kunnegjorde WHO det samme budskapet på en pressekonferanse – situasjonen er ute av kontroll.

Unntakstilstand

– Vi er glade for at ting er satt i bevegelse, men det er så sent, sier Kaltenborn.

Ifølge nye tall som ble kunngjort fredag, er 4784 personer nå smittet av ebola. 2400 er døde. Det er usikkert om disse tallene også omfatter ofrene i Nigeria. Landene som har vært hardest rammet er Liberia, Guinea og Sierra Leone.

Kaltenborn mener at ebola for lengst har gått fra å være en epidemi til en unntakstilstand. Det handler ikke lenger kun om sykdom, men om folk som ikke går på jobb, med de konsekvensene det innebærer for samfunnene. Faren for matmangel er et annet aspekt.

– WHO er kommet på banen for seint med for lite, sier Kaltenborn.

Margaret Chan er generalsekretær i WHO

FOR SENT: Verdens helseorganisasjon blir kritisert for å komme for sent på banen i kampen mot Ebola. Her er generalsekretæren i WHO, Margaret Chan på en pressekonferanse om epidemien i dag.

Foto: Martial Trezzini / Ap

Hun mener det er uforståelig at WHO-leder Margaret Chan for en uke siden uttalte at man må finne en lokal løsning på ebola, når det ikke finnes et eneste fungerende sykehus i Liberia. Hjelpen må komme utenfra, og den burde ha kommet for lengst, påpeker hun.

Det internasjonale samfunnet svikter

Nå handler det ikke om penger, men om mennesker som er villige til å gjøre en innsats på bakken, mener Kaltenborn.

USA og Barack Obama har annonsert at de nå vil sende et feltsykehus for å øke kapasiteten. En av feltarbeiderne i Leger uten grenser mente det amerikanske tilbudet ville gjøre samme nytte som om man forsøkte å stoppe en flodbølge med en paraply.

– Det er veldig konkret og bra, men vet du hvor mange senger de tilbyr? 25 senger, og kun for helsearbeidere. Hvordan har man da tenkt seg å stoppe epidemien, spør generalsekretæren.

– Vi vet nesten ikke hvilket ben vi skal stå på. Hvor er alle aktørene? Det er enorme behov, legger hun til.

I dag kunngjorde Cuba at landet sender 165 leger og sykepleiere til ebolas frontlinjer i de hardesr rammede landene. Dette er det største internasjonale bidraget med helsepersonell i kampen mot ebola så langt. Da må man kunne forvente at rike land er i stand til mer enn hva vi har sett så langt, mener generalsekretæren.

– Må inn i den brennende bygningen

– Man kan ikke besvare utbruddet med å beskytte sine egne grenser. Man må behandle de syke, kort og godt. For å slukke denne brannen, er vi nødt til å løpe inn i den brennende bygningen, sier Kaltenborn.

Leger uten grenser har snart på plass 2000 personer i kampen mot ebola. Daglig må de avvise ti til tretti pasienter daglig, bare i Monrovia. Det finnes ikke senger. Trolig trengs det 800 nye senger bare i Liberia, ifølge Kaltenborn.

Leger uten grenser har sendt 20 personer fra Norge. Organisasjonen er i dialog med norske myndigheter, i håp om å få på plass medisinsk evakuering.

– Feltarbeidere reiser nå ned fra Norge og andre land, vel vitende at de fleste fly til og fra ebolaepidemien er innstilt, og at vi ikke kan garantere å få dem ut av landet hvis de skulle bli syke.

SISTE NYTT

Siste nytt