NRK Meny
Normal

– Vurderer å bryte sikkerhetssamarbeid med Israel

RAMALLAH (NRK): De palestinske selvstyremyndighetene kan komme til å bryte sikkerhetssamarbeidet med Israel.

Børge Brende og Mahmud Abbas

Utenriksminister Børge Brende møtte president Mahmud Abbas.

Foto: Frode Overland Andersen / Utenriksdepartementet

– Palestinerne er veldig utålmodige. President Abbas setter nå spørsmålstegn ved sikkerhetssamarbeidet med Israel her på Vestbredden hvis man ikke i større grad respekterer Oslo-avtalen, sier Brende til NRK.

De palestinske selvstyremyndighetene er under et sterkt press fra egen befolkning fordi det ikke er noen fredsprosess eller utsikt til reelt selvstyre.

Mange individuelle angrep

Mange palestinere har gått til individuelle angrep på israelske soldater og også sivile det siste halvåret.

Voldsbølgen har dempet seg, men det var nylig et selvmordsangrep på en buss og mandag ble en israelere knivstukket på ny i den okkuperte delen av Jerusalem.

De palestinske sikkerhetsmyndighetene utveksler informasjon med israelerne, og det er omstridt på palestinsk side. Palestinerne har lenge vurdert å bryte samarbeidet med israelerne, og det er ikke uvanlig at de kommer med trusler om dette.

Nå kan det bli alvor. PLOs utøvende komite skal i dag diskutere det framtidige forholdet til Israel.

– Det som President Abbas sa til meg er at en forutsetning i Oslo-avtalen fra 1993 er at palestinerne skal ta ansvar for egen sikkerhet. Han mener at de gjør det og at Israel trenger seg inn i deres områder og hvis det ikke opphører så vil han bryte den utveksling av informasjon om sikkerhet og det som skjer på Vestbredden som også Israel er veldig avhengig av, sier Brende.

Håp for konferanse

Men samtidig med at Abbas kommer med dette utspillet til den norske utenriksministeren, viser tall offentliggjort i avisen Haaretz et annet bilde. Den skriver i dag at palestinske sikkerhetsstyrker står for 40 prosent av pågripelsene av mistenkte terrorister. Det er en dramatisk oppgang.

For tre måneder siden stod de for 10 prosent av pågripelsene.

Det er nå ingen fredsprosess mellom israelere og palestinere, men ifølge Brende håper palestinerne at et fransk initiativ om et stort Midtøsten-konferanse kan hjelpe på situasjonen.

Israel har uttrykt motstand mot møtet og ønsker en prosess direkte med palestinerne.

Statsminister Benjamin Netanyahu sa klart fra i valgkampen at det ikke blir noen palestinske stat med ham som statsminister. Det stemmer ikke med Brendes inntrykk etter gårsdagens møte.

– Akkurat det har han presisert like etterpå at han tror på en tostatsløsning og i samtalene med meg var han krystallklar at det er ikke bærekraftig med en enstatsløsning. Det er ikke hans ønske. De har jo sitt forhandlingsutgangspunkt. Det jeg appellerte om var at inntil man får på plass politiske forhandlinger igjen, som er helt avgjørende, så man i hvert fall vise at man ikke gjør det vanskeligere å etablere en tostatsløsningen, sier Brende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt