Hopp til innhold

– Ville ikke ha sendt Carsten

Per Arne Kalbakk sendte journalist Carsten Thomassen på reportasjetur til Afghanistan. Han ville ikke ha gjort det, hvis han hadde kjent til planene om et terrorangrep mot Hotel Serena.

Video - Ville ikke sendt Carsten om jeg kjente til trusselen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Per Arne Kalbakk, programdirektør i NRK, forklarer om NRKs publisering av saker basert på dokumenter fra Wikileaks.

Tre måneder før angrepet på Serena Hotel i Kabul 14. januar 2008, der den norske journalisten Carsten Thomassen og åtte andre personer ble drept, avdekket etterretningskilder detaljerte terrorplaner mot hotellet. Det fremgår av dokumenter NRK har fått tilgang til via varsler-nettstedet Wikileaks.

LES OGSÅ: Detaljerte planer om Serena-angrep avslørt tre måneder i forveien

Per Arne Kalbakk var leder for samfunnsredaksjonen i Dagbladet da terrorangrepet skjedde, og var den som sendte Thommassen til Afghanistan.

Kalbakk er nå programdirektør i NRK, og sier han ikke ville ha sendt Thomassen på denne konkrete turen, hvis han hadde kjent til trusselvurderingene.

– I dette tilfellet ville jeg ikke ha sendt Carsten, sier Kalbakk.

LES OGSÅ: Norsk journalist drept i Kabul
LES OGSÅ:
Støres hotell angrepet i Kabul

Thomassen skulle gjøre et intervju med utenriksministeren i anledning besøket i Afganistan, og snakke med kilder for å forberede en lengre reportasjetur.

– En slik risiko ville ikke jeg og vi ha tatt på en slik tur, selv om også vi noen ganger sender medarbeidere inn i krigsområder, forklarer NRKs programdirektør.

LES OGSÅ: Mintes Carsten Thomassen

(Saken fortsetter under bildet)

Per Arne Kalbakk skriver under kondolanseprotokollen

Per Arne Kalbakk skriver under kondolanseprotokollen for journalist Carsten Thomassen, som ble drept i et terrorangrep mot Serena Hotel i Kabul i 2008.

Mange spørsmål

Dokumentene NRK har fått tilgang til fra Wikileaks, stammer fra etterretningskilder i den internasjonale ISAF-styrken i Afghanistan. De er ment for intern bruk blant de internasjonale styrkene. Lekkasjene inneholder 15.000 trusselrapporter, som gir en unik innsikt i sikkerhetssituasjonen i det krigsherjede landet.

LES OGSÅ: Lekker etterretningsdokumenter

Kalbakk sier det er svært detaljerte opplysninger om planene for et angrep mot Hotel Serena i etterretningsrapportene.

Se full oversikt over terrorplanene nederst i artikkelen.

Programdirektøren håper ingen tror at verken norske eller amerikanske myndigheter med viten og vilje sendte den norske utenriksministeren med følge inn i et terrorangrep.

LES: Alt om angrepet på Serena Hotel

– Men når det forelå så konkret og detaljert informasjon, så lurer jeg på hvorfor den ikke nådde frem til UD. Eventuelt: Hvorfor ble den ikke tatt mer alvorlig? spør Kalbakk.

– Hvorfor kunne ikke andre i følget gjøres mer kjent med den, og hvorfor ble ikke informasjonen tatt med i den ganske omfattende granskningsrapporten som kom i ettertid? De spørsmålene mener jeg vi må få svar på, sier han.

LES OGSÅ: Terrorplaner ikke nevnt i rapport
LES RAPPORTEN:
PSTs redegjørelse etter Hotell Serena (PDF-dokument)

(Saken fortsetter under bildet)

SERENA

Soldater og journalister deltok i forsøket på å redde livet til journalist Carsten Thomassen 14. januar 2008.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Kalbakk sier det er vanskelig å si at noe burde ha vært gjort annerledes.

– Foreløpig sier ikke Forsvaret og UD så mye om innholdet, annet enn at de ikke er så glade for at det har lekket ut, sier han.

– Nå er informasjonen ute, så etter hvert må vi få svar på de spørsmålene.

LES OGSÅ: Forsvaret vil ikke kommentere

Mye informasjon

UD endret i etterkant av terrorangrepet en del på sine rutiner. Kalbakk tror informasjonen som nå blir gjort tilgjengelig vil få en eller annen konsekvens.

– Så må vi finne ut: Er dette noe som Forsvaret ikke vurderte som viktig nok til å gå videre med, ble det vurdert som en av mange hundre eller mange tusen trusler? spør han.

Se full oversikt over terrorplanene nederst i artikkelen.

LES OGSÅ: – Vi burde fått informasjonen

Programdirektøren erkjenner at det er et voldsomt mangfold i informasjonen, ut fra de dokumentene NRK sitter på. Samtidig mener han at noe av det man må ha rutiner for, er å vurdere kvaliteten i slik informasjon.

– Ut fra den nære kjennskapen jeg har til saken, er det veldig detaljert og konkret, og veldig likt det angrepet som faktisk kom.

LES OGSÅ: – Beredskapen var ikke god nok
LES OGSÅ: PST-sjefen: Rutinene ble fulgt
LES OGSÅ: Støres sorg gjorde pressen mindre kritisk

(Saken fortsetter under videoen)

– Vesentlig

Video Detaljert plan om Serena-angrepet

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Etterretningskilder til detaljerte planer om Serena-angrepet.

Kalbakk mener det nå er viktig for NRK å fortelle om planene om terrorangrepet.

– Etter vår vurdering er dette vesentlig informasjon om det mest alvorlige terrorangrepet mot norske interesser og norske borgere gjennom tidene, sier han.

Tidligere påstander om at noen visste om planer om et terrorangrep har vært tilbakevist, i hvert fall ikke bekreftet.

Se full oversikt over terrorplanene nederst i artikkelen.

LES: NRKs artikler om Wikileaks

– Dette er en bekreftelse på at det forelå konkret, detaljert etterretningsinformasjon om et mulig angrep av denne typen, påpeker Kalbakk.

– Hvorfor velger NRK å publisere dette, og gå ut med det, før det slipper ut på Wikileaks?

– Wikileaks er i denne sammenhengen en kilde, som enhver annen kilde. Vårt ansvar, og mitt ansvar som redaktør, er å vurdere innholdet i informasjonen. Ikke hvem som kommer med den. Vi må bestemme hva vi mener det er riktig å publisere og hvordan, uavhengig av hva Wikileaks eller andre gjør, forklarer Kalbakk.

LES OGSÅ: Wikileaks - varslernes vaktbikkje

Troverdig

Programdirektøren mener erfaring fra Wikileaks' tidligere lekkasjer av dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan viser at dette er troverdige opplysninger.

– De har vist seg å være ekte, intet av dette er tilbakevist. Lekkasjene er i strid med i hvert fall amerikansk strafferett, men innholdet i informasjonen og kvaliteten ved den har det ikke vært stilt spørsmål ved, fastslår Kalbakk.

LES OGSÅ: – Wikileaks er kommet for å bli

Han opplyser at NRK har hatt akkurat denne informasjonen i én ukes tid. Både egne journalister og og uavhengige eksperter utenfor NRK har vurdert den.

– Vi har ingen grunn til å betvile ektheten i de dokumentene vi sitter med, forklarer programdirektøren.

NRK har vært i dialog med Wikileaks, som er kjent med NRKs saker.

Militær etterretning i Afghanistan har fanget opp en lang rekke planer om å angripe Hotel Serena. Disse planene ble avdekket mellom 2005 og terrorangrepet 14. januar 2008 (Klikk på titlene i listen under):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt