NRK Meny
Normal

– Vil unngå ny «Kursk»-tragedie

Den russiske marinen har bygget en ny atomubåt med innebygd redningskapsel, for å unngå en repetisjon av «Kursk»-tragedien i 2000.

Yuri Dolgoruky-ubåt

Atomubåten Yuri Dolgoruky, sett her på øvelsestur i nærheten av Arkhangelsk, Russland.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

«Yuri Dolgoruky» er den første av Russlands nye flåte med ubåter i Borei-klassen og er oppkalt etter den russiske prinsen Yuri Dolgoruky, som er grunnleggeren av byen Moskva.

Atomubåten kan frakte 16 interkontinentale ballistiske missiler og har et mannskap på 107 personer, skriver BBC.

Redningskapselen på ubåten har plass til hele mannskapet og kan flyte opp til overflaten dersom det skulle oppstå en nødssituasjon, ifølge den russiske tv-kanalen Vesti TV.

Konstruksjonen av ubåten skal ha kostet over 750 millioner dollar. Russland planlegger å bygge åtte nye Borei-ubåter innen 2020.

Russisk tragedie

Søndag 13. august 2000 rammet to kraftige eksplosjoner rammet den russiske atomubåten «Kursk» under en øvelse i Barentshavet. Totalt 115 personer ble funnet omkommet etter ulykken.

To år senere la den russiske statsadvokaten Vladimir Ustinov fram en rapport som konkluderte med at det hadde vært en feil med øvelsestorpedoen som utløste eksplosjonen på «Kursk». Ingen kunne gjøres ansvarlig for feilen, og saken ble lukket.

I den offisielle sluttrapporten om havariet, var 23 matroser i live i opptil åtte timer etter eksplosjonen om bord.

Det som skjedde i Barentshavet for 10 år siden førte til en omfattende gjennomgang av sikkerhetsrutinene i det russiske forsvaret.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt