Obama om Syria-angrep: – Vil ikke si jeg er sikker

President Barack Obama innrømmer at han er usikker på om han kan få med seg Kongressen når det gjelder et militært angrep på Syria.

USAs president Barack Obama

USIKKER: USAs president Barack Obama sier at han kan komme til å tape en avstemning i Kongressen om Syria-angrep.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

President Barack Obama holdt mandag flere intervjuer om den pågående situasjonen i Syria, et forsøk på samle oppslutning om et militærangrep. Obama har flere ganger tatt til orde for et militært angrep mot Syria, med eller uten støtte av en FN-resolusjon.

Mandag kveld innrømmer imidlertid Obama at er noe pessimistisk med tanke på å få planen om et begrenset militært angrep forbi et annet viktig hinder: Den amerikanske Kongressen.

– Jeg ville ikke si at jeg er sikker, sier Obama i et intervju med NBC News, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Har ikke bestemt seg

Obama legger til at han ikke har bestemt seg for om han kommer til å godkjenne et militærangrep, dersom Kongressen stemmer ned forslaget. Som en oppfølging til dette sier Obama at han tar avstemningen i Kongressen og meningene til det amerikanske folk «svært alvorlig».

Planene om et mulig begrenset militært angrep mot Syria har vært diskutert heftig internasjonalt de siste ukene. Dette etter at det ble kjent at regimet i Syria skal ha brukt kjemiske våpen ved Damaskus 21. august, en handling som har møtt bred fordømmelse internasjonalt.

Noen land, deriblant Russland og Kina, har imidlertid ikke gått lenger enn til å slå fast at kjemiske våpen har blitt brukt. De ønsker imidlertid ikke å peke på hvem som står bak, før resultatene fra FNs inspektører foreligger.

Nye diskusjoner

Diskusjonen om mulige løsninger for Syria tok en ny vending mandag, da utenriksminister John Kerry sa at landet kunne unngå et militært angrep, dersom regimet leverte fra seg alle kjemiske våpen innen én uke.

Forslaget kom på bordet under en pressekonferanse mandag, og ble raskt plukket opp av den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

Etter samtaler med den syriske utenriksministeren Walid al-Moualem i Moskva lanserte han et forslag om at Syria skal overgi sine kjemiske våpen til internasjonal kontroll, og at våpnene deretter skal destrueres.

– Må tas med en klype salt

Noe senere uttalte imidlertid Kerry at utsagnet var ment retorisk, og ikke ment som et konkret forslag. Obama selv sier han mener det hele må tas med en «klype salt».

– Jeg tror at man i utgangspunktet må ta det med en klype salt, sier Obama i intervjuet med NBC News.

Helt avvisende til forslaget er han imidlertid ikke.

– Dette kan representere en potensiell positiv utvikling, sier Obama, som legger til at utenriksminister John Kerry nå skal diskutere seriøsiteten i forslaget med russerne.

SISTE NYTT

Siste nytt