Hopp til innhold

– Kan bli ny borgerkrig i Elfenbenskysten

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, frykter at det vil bryte ut borgerkrig i Elfenbenskysten. – Norge bør komme tydeligere på banen, sier han.

Demonstrasjon Elfenbenskysten

Alassane OuattaraS støttespillere demonstrerer mot Laurent Gbagbo. På plakatene står det 'Gbagbo dreper demokratiet' og 'ingen flere forhandlinger med Gbagbo'.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Børge Brende

Børge Brende er generalsekretær i Norges Røde Kors.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Presidentvalget i Elfenbenskysten i slutten av november har utløst en politisk krise i landet. Nå ber Norges Røde kors nå om at Norge må komme på banen.

LES: Tusenvis flyktar i frykt for borgarkrig
LES: Angrep FN-konvoi i Elfenbenskysten

– Må legges press på myndighetene

Situasjonen i Elfenbenskysten er svært spent på grunn av konflikten mellom Alassane Ouattara og president Laurent Gbagbo. Begge hevder at de vant presidentvalget i slutten av november. Både FN og vestlige land mener Ouattara vant valget.

Børge Brende i Norges Røde Kors frykter at landet skal bryte ut i borgerkrig.

– En borgerkrig behøver ikke være langt unna. Det får de nærmeste dagene vise. Vi ser at folk i Elfenbenskysten er redde, sier Brende til NRK.

Han mener der bør legges press på myndighetene i landet.

– Det viktigste er at det legges såpass mye press på myndighetene slik at situasjonen ikke eksploderer. Da kan det utvikle seg til å bli en borgerkrig i landet, sier Brende.

– Norsk UD må være tydeligere

De afrikanske nabolandene er klare til å gå inn i den betente politiske situasjonen. 20. 000 flyktninger over grensen til Liberia gjør nødhjelpssituasjonen prekær.

Frankrike har tydd til diplomatiske sanksjoner, mens EU, USA og Verdensbanken legger økonomisk press på landet.

LES OGSÅ: Flyet til Gbagbo stanset i Frankrike

Brende vil ha norsk UD tydeligere på banen.

– Norske myndigheter bør også sende et klart signal om at både menneskerettigheter og valgresultater bør respekteres. Jeg forutsetter at norske myndigheter følger opp det EU og USA gjør. Det er også viktig at det gis rom for de humanitære organisasjonene for å gjøre sin innsats.

– Norge har ikke et bredt engasjement

Fungerende stasjonsleder ved den norske ambassaden i Elfenbenskysten, Jan Dybfest, er avventende.

– Utenriksminister Jonas Gahr Støre har gitt klar beskjed om at Norge oppfordrer til et fredelig maktskifte. Utover det har ikke Norge et bredt engasjement, men vi følger situasjonen i Elfenbenskysten med stor interesse, sier han.

Ga Gbagbo et ultimatum

Tre vestafrikanske presidenter møtte tirsdag Gbagbo for å levere et ultimatum fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS. Ultimatumet ga Gbagbo valget mellom å ga av frivillig eller å bli fjernet med makt.

– Ultimatumet hadde ingen synlig effekt på Gbagbo. Han kom smilende ut etter møtet og nekter å gå av. Vi står derfor overfor en farlig situasjon. Elfenbenskysten var gjennom en borgerkrig i 2002. Landet er splittet i nord og sør og det er spent i hovedstaden, sier NRKs utenrikskorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Video Demonstrasjoner i Elfenbenskysten

Demonstrasjoner i Elfenbenskysten.

SISTE NYTT

Siste nytt