Hopp til innhold

Mener klimaforandringene vil gi gigantkostnader

FNs klimapanel anslår at sviktende avlinger som følge av klimaforandringene kan føre til et fall på opp mot 2 prosent i verdens samlede BNP innen år 2100.

Svalbard Svalbard

Andre effekter av global oppvarming er tap av land og stigende havnivå står det i rapporten.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
420.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

Det kommer fram i utkastet til klimapanelets neste rapport, ifølge japanske medier, som blir lagt fram etter klimapanelets møte i Japan i mars.

Dette er andre del av den femte klimarapporten som oppsummerer all kunnskapen vi har om klimaendringene.

Regnestykket er som følger: Nye nedbørsmønstre og mer tørke, samt en temperaturøkning på 2,5 grader, vil føre til opp mot 2 prosent lavere jordbruksproduksjon hvert tiår.

Det vil føre til et fall i verdens samlede bruttonasjonalprodukt på mellom 0,2 og 2 prosent innen år 2100, ifølge rapporten.

Klimapanelet skriver at etterspørselen for mat vil øke med 14 prosent i samme tidsrom, melder nyhetsbyrået AFP.

Andre effekter av global oppvarming er tap av land, stigende havnivå, og vil tvinge hundrevis av millioner av mennesker på flukt fra kystområdene.

– Vil ikke kommentere rapporten

Rapporten som blir lagt frem i Japan er det andre bindet i en trilogi. Den siste delen kommer også i 2014. Rapporten danner faktagrunnlaget for nesten all verdens regjeringer når de skal ha internasjonale klimaforhandlinger.

Ifølge AFP har en japansk minister i Miljøverndepartementet avvist å kommentere rapporten før den endelige versjonen er godkjent i Yokohama.

Det er seks år siden forrige gang FNs klimapanel (IPCC) la fram en liknende rapport. Den gang i 2007 fikk de Nobels fredspris.

Første delrapport ble presentert 27. september:
Enda sikrere på menneskeskapt klimaendring

(NRK/NTB)

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.