Mener klimaforandringene vil gi gigantkostnader

FNs klimapanel anslår at sviktende avlinger som følge av klimaforandringene kan føre til et fall på opp mot 2 prosent i verdens samlede BNP innen år 2100.

Svalbard Svalbard

Andre effekter av global oppvarming er tap av land og stigende havnivå står det i rapporten.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX
CO₂ i atmosfæren
416,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

Det kommer fram i utkastet til klimapanelets neste rapport, ifølge japanske medier, som blir lagt fram etter klimapanelets møte i Japan i mars.

Dette er andre del av den femte klimarapporten som oppsummerer all kunnskapen vi har om klimaendringene.

Regnestykket er som følger: Nye nedbørsmønstre og mer tørke, samt en temperaturøkning på 2,5 grader, vil føre til opp mot 2 prosent lavere jordbruksproduksjon hvert tiår.

Det vil føre til et fall i verdens samlede bruttonasjonalprodukt på mellom 0,2 og 2 prosent innen år 2100, ifølge rapporten.

Klimapanelet skriver at etterspørselen for mat vil øke med 14 prosent i samme tidsrom, melder nyhetsbyrået AFP.

Andre effekter av global oppvarming er tap av land, stigende havnivå, og vil tvinge hundrevis av millioner av mennesker på flukt fra kystområdene.

– Vil ikke kommentere rapporten

Rapporten som blir lagt frem i Japan er det andre bindet i en trilogi. Den siste delen kommer også i 2014. Rapporten danner faktagrunnlaget for nesten all verdens regjeringer når de skal ha internasjonale klimaforhandlinger.

Ifølge AFP har en japansk minister i Miljøverndepartementet avvist å kommentere rapporten før den endelige versjonen er godkjent i Yokohama.

Det er seks år siden forrige gang FNs klimapanel (IPCC) la fram en liknende rapport. Den gang i 2007 fikk de Nobels fredspris.

Første delrapport ble presentert 27. september:
Enda sikrere på menneskeskapt klimaendring

(NRK/NTB)

SISTE NYTT

Siste nytt