Hopp til innhold

Stoltenberg: – Viktig for hele Europa at Hollande lykkes

Statsminister Jens Stoltenberg mener Franrikes nye president ikke har noen lett oppgave foran seg, men om han lykkes kan det være vel så viktig for resten av Europa som Frankrike.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg mener det vil være viktig for hele Europa dersom Hollande lykkes med sin politikk i Frankrike.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det var i morgennytt på NRK mandag morgen at Stoltenberg kommenterte søndagens regimeskifte i Frankrike.

– Det er bra for Frankrike at de får en president som er opptatt av sosial rettferdighet, arbeid og vekst. Det er viktig å legge til rette for vekst, fordi vi ser at arbeidsledigheten i Europa fortsetter å vokse, sa Stoltenberg.

– Ingen lett oppgave

Statsministeren sa det vil ta tid å komme seg ut av de alvorlige problemene som Europa sliter med. For Frankrike og resten av kontinentet er det viktig at Hollande lykkes, mener han.

– Det er ingen lett oppgave. Frankrike har store underskudd, stor gjeld og høy arbeidsledighet. Men det blir også viktig for resten av Europa at Frankrike lykkes. Det er fortsatt alvorlige problem i mange europeiske land. Det som var en finanskrise har blitt en økonomisk og en arbeidsløshetskrise med store politiske og sosiale konsekvenser.

– Solid og ordentlig

Selv har Stoltenberg truffet Hollande flere ganger i forbindelse med samarbeidet mellom de europeiske sosialdemokratiske partiene. Han har et godt inntrykk av franskmannen.

– Han har alltid fremstått som en solid og ordentlig mann og politiker, og en som kjenner fransk politikk godt. Han har vært sentral i mange år selv om han ikke har sittet i regjering, sa statsministeren.

Folkefest på Bastilleplassen

I natt var det folkefest i Frankrike på Bastilleplassen i Paris. Da Bastillen ble stormet i 1789 markerte det starten på den franske revolusjonen. Plassen er det største symbolet på politisk forandring man kan finne i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet

FRANCE-ELECTIONS/ Supporters of the newly-elected French President Francois Hollande celebrate at La Bastille square in Paris

Titusener samlet seg på Bastilleplassen for å hylle Hollande i natt.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Da han talte til folkemengden i natt, snakket Hollande om de endringene Stoltenberg påpekte. Han var klar over at valget var viktig for hele kontinentet, og så for seg en bedre fremtid for Europa.

– Dere er mye mer enn et folk som ønsker forandring. Dere er allerede en bevegelse som er i ferd med å reise seg i hele Europa, kanskje i hele verden, sa Hollande.

– Hele Europa følger med på oss. Måtehold kan ikke lenger være eneste mulighet, uttalte den nye presidenten og lovte å skifte fokuset mot vekst.

FRANCE-ELECTION/ France's newly-elected President Francois Hollande kisses his companion Valerie Trierweiler as they celebrate on stage during a victory rally at Place de la Bastille in Paris

– Hele Europa følger med på oss, uttalte Hollande under talen til folkemengden på Bastilleplassen. Her mottar han hyllest med sin kjæreste Valerie Trierweiler.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Se flere bilder fra nattens feiring her:

Paris feirer Hollandes seier

SISTE NYTT

Siste nytt