– Viktig å få undersøkt dette grundig og raskt

Utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) tok i kveld opp påstander om norsk millionstøtte til et IS-kontrollert sykehus med utenriksminister Børge Brende.

Anniken Huitfeldt og IS-krigere i Tell Abiad

PÅ REISE: Anniken Huitfeldt (Ap) er i London sammen med utenriksminister Børge Brende. Der møter de representanter for engelske myndigheter, og skal blant annet snakke om Irak og Syria.

Foto: NTB Scanpix/NRK

Montasje: Sykehus i Tal Abiad og IS-krigere som marsjerer gjennom byen

NY OPERASJONSSAL: Med støtte fra blant annet Norge har sykehuset i den syriske byen Tell Abiad fått nye operasjonssaler.

Foto: STRINGER / Reuters

Mandag ettermiddag avslørte NRK at Norge har sendt over seks millioner kroner til et sykehus i Syria som behandler IS-krigere. Ifølge NRKs kilder kontrollerer terrororganisasjonen sykehuset, og bestemmer hvem som får behandling.

– Norge kan ikke finansiere et sykehus hvis ISIL har kontroll over de medisinske prioriteringene, sier utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Hun er i likhet med utenriksminister Børge Brende i London, der situasjonen i Syria har vært blant temaene.

Der tok Huitfeldt opp situasjonen rundt sykehuset i Syria.

Norske penger til behandling av IS-krigere

– Jeg har snakket med utenriksministeren om denne saken i ettermiddag. Han har bedt om en rapport om dette er tilfelle når det gjelder det aktuelle sykehuset i Syria. Det er svært viktig å få undersøkt denne saken grundig og raskt, sier Huitfeldt til NRK.

Det har ikke lyktes NRK å få kommentar fra utenriksminister Børge Brende mandag kveld.

Utenriksdepartementet (UD) har bevilget til sammen 6,2 millioner kroner til sykehuset de siste to årene, viser dokumentasjon NRK har sett.

Driften på sykehuset kan være i strid med Genèvekonvensjonen, mener lederen i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth.

Flere politikere i utenrikskomiteen krever nå full gransking.

– Informasjonen virket troverdig

KrF-leder Knut Arild Hareide

ETTERSPØR UNDERSØKELSER: KrF-leder Knut Arild Hareide ser behov for undersøkelser utover det Norwac selv gjør.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide mener påstandene om at IS kontrollerer sykehuset, virker troverdige. Og at det gjorde ham urolig. Han stoler på at UD nå gjør det de kan for å komme til bunns i dette.

– Det er veldig urovekkende hvis denne informasjonen stemmer. Hvis norske myndigheter støtter et slikt barbarisk regime økonomisk, er ikke det akseptabelt, sier Hareide.

Han sier situasjonen der sykehuset ligger har endret seg raskt.

– En full kontroll med alle våre utviklingsmidler er umulig. Nettopp derfor der det viktig at vi reagerer hvis noe avdekkes.

Norwac bestrider IS-kontroll

Den norske organisasjonen Norwac (se fakta) som organiserer støtten, bestrider at IS kontrollerer sykehuset, men bekrefter at IS-krigere behandles der.

Hjelpeorganisasjonen sier de har kontrollert opplysningene, og at påstandene ikke stemmer. De vil likevel gjøre flere undersøkelser.

I tillegg til å snakke med ledelsen på sykehuset og samarbeidende organisasjoner har Norwac nå sendt personell til området like over grensen i Tyrkia for å følge opp saken.

Hareide mener det ikke er grunn til å tvile på Norwacs egne undersøkelser, men sier samtidig:

– Jeg tror det er en trygghet hvis det gjøres undersøkelser utover det Norwac selv gjør. Det er viktig at UD på egen hånd får undersøkt og kontrollert dette.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Flere politikere reagerer på at norske skattepenger bidrar til å finansiere driften av et sykehus som behandler skadde krigere fra terror-organisasjonen IS.
Flere lokale kilder fortalte i Dagsrevyen at IS nå har full kontroll over sykehuset - noe bistandsorganisasjonen NORWAC avviser.

NETT-TV: Flere politikere reagerer på at norske skattepenger bidrar til å finansiere driften av et sykehus som behandler skadde krigere fra terrororganisasjonen IS.

– Må kutte støtten hvis dette stemmer

Venstre-leder Trine Skei Grande påpeker at alle mennesker har rett til behandling hvis man er skadet.

– Det som er veldig kritisk er hvis IS styrer sykehuset og bestemmer hvem som får behandling. Det er ikke noe Norge bør bidra til. Vi bør bidra til helsepenger til alle uansett. Men ikke inn i et sånt system, sier Skei Grande.

Frps Per Sandberg

– ALVORLIG: Det mener Frps Per Sandberg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Hvis det er slik at IS nå kontrollerer hvem som skal få behandling. Bør Norge da stanse pengeoverføringene?

– Ja, med en gang, svarer Skei Grande.

Per Sandberg sitter i utenrikskomiteen fra regjeringspartiet Frp. Han mener i likhet med Skei Grande at Norge må vurdere å trekke all støtte.

– Hvis det viser seg at disse ryktene eller påstandene er riktig, så er det alvorlig og totalt uakseptabelt.

Han påpeker at det er sivile i området som har behov for hjelp, og at det gjør det vanskelig å fjerne pengestøtten, men:

– Hvis IS har tatt over hele sykehuset og prioriterer sine soldater, så er vi bare nødt til å si nei til ytterligere bevilgninger, konkluderer Sandberg.

Innslag fra Dagsrevyen.

SISTE NYTT

Siste nytt