Hopp til innhold

Ny video av Gaddafis siste minutter – Viktig for etterforskningen

En ny video viser en skadet Muammar Gaddafi få minutter etter at han ble funnet i kloakkrøret. – Bildene vil kunne bidra i etterforskningen av drapet på Gaddafi, sier John Peder Egenæs i Amnesty International.

Video Ny video av Gaddafi

Røyrleidningen der Gaddafi vart teken til fange.

Gaddafi ble funnet og fanget i dette røret.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters
Muammar Gaddafi etter at han vart teken til fange.

Videoer viser at Gaddafi ble grovt mishandlet før han ble drept.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Nye amatørbilder av den forhatte diktatoren har dukket opp. Bildene viser denne gangen en lettere skadet 69-åring som nettopp har blitt hentet ut av et kloakkrør i Sirte.

Gaddafi ble pågrepet og drept under den siste offensiven til Overgangsrådets soldater 20. oktober 2011.

Flere historiske amatørvideoer av pågripelsen har dukket opp.

«Hold ham i live»

Den siste videoen viser blant annet at en mann setter en pistol mot Gaddafis hode. Flere roper «ditt dyr!» og «hold ham i live». Gaddafi selv prøver å formidle noe som blir overdøvet av opprørerne.

Videoen viser også at revolusjonssoldatene er svært opphisset, og at Gaddafi er fullstendig forsvarsløs.

Flere videoer som har blitt publisert av nyhetsbyråer i hele verden den siste tiden viser liket av Gaddafi som blir avkledd, slept, og trampet på. På grunn av sterkt innhold har blant andre NRK valgt å publisere redigerte versjoner.

– Amatørvideoene kan være viktige elementer i etterforskningen

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Amnesty International ber om at omstendigheten rundt Gaddafis død får en uavhengig gransking. Generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs reagerer sterkt på videoene, men sier de kan bidra i etterforskningen av drapet av Gaddafi.

– Det er klart at videoene og bildene må kunne bidra til å hjelpe etterforskningen. Når videoene er verifiserbare, kan de være viktige elementer, sier John Peder Egenæs til NRK.no.

Egenæs sier at bildene av Gaddafis pågripelse er grufulle, men at det er viktig dokumentasjon.

– Det er viktig at folk både i Libya og i verden vet at Gaddafi er død. Det som er faren ved å bli møtt med slike bilder er at vi kan bli immune mot grov vold, sier Egenæs.

– De må avvæpne opprørsstyrkene

Egenæs sier at overgangsrådet i Libya nå må prioritere å avvæpne soldatene, og gi et tydelig signal på at ikke hvem som helst kan skyte og torturere uten å risikere straff.

– Det er en reell frykt for at vi kan få ulike typer hevnaksjoner. Overgangsrådet må være tydelige på at de ønsker å fortsette med det de har sagt de skal gjøre, å bygge opp en demokratisk stat. Det er enormt viktig at de former et politi, og et nytt forsvar som kan beskytte libyere.

Egenæs sier at den beste måten å gjennomføre en rettferdig etterforskning for alle parter, er gjennom en internasjonal gransking i FNs regi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gaddafi

Libyere strømmer til for å se med egne øyne at landets diktator i over 40 år, Muammar Gaddafi, virkelig er død. Det er ennå uklart hva som skal skje med liket.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Usikkerhet rundt hva som egentlig skjedde

En talsmann for Det nasjonale overgangsrådet sier at Gaddafi omkom etter skadene han pådro seg etter pågripelsen. NATO forsøker å få bekreftet disse opplysningene. Det er fortsatt usikkerhet om hva som egentlig skjedde da Gaddafi døde, og det finnes flere versjoner av hendelsen.

En annen film viser hvordan Gaddafi ble ført bort i en pickup og lagt på lasteplanet mens flere slo ham i hodet. Kjøretøyet fraktet Gaddafi til en ambulanse, og da var han fortsatt i live, bekreftet Omar Ahmed al Shibani som kommanderte den militære gruppen som tok Gaddafi til fange.

Obduksjonen slår fast at Gaddafi ble skutt i magen og hodet, men hvem som skjøt er fortsatt uklart. Midlertidig statsminister Mahmoud Jibril sa søndag at Gaddafi kan ha blitt drept i kryssild mellom hans egne vakter og revolusjonsstyrkene under transporten.

Kroppen til Gaddafi ligger fortsatt på utstilling i et kjølelager i Misrata, og libyere har stått i kø for å se og ta bilder.

Overgangsrådet forsøker nå å ordne et hemmelig gravsted for at ikke graven skal bli et valfartssted for hans tilhengere, skriver NTB.

– Vi har ventet på dette øyeblikket lenge. Muammar Gaddafi har blitt drept, sa Libyas midlertidige statsminister Mahmoud Jibril i en offentlig uttalelse 20. oktober.

Klikk for å se video: 20. oktober dukket blant annet disse bildene opp:

Video Liket til Gaddafi slepes bortover

SISTE NYTT

Siste nytt