Hopp til innhold

– Frankrike trekker seg ut av Mali i mars

– Hvis alt går etter planen, begynner de franske troppene å trekke seg ut av Mali i løpet av mars. Det sier den franske utenriksministeren, Laurent Fabius. Samtidig som Norge fortsatt vurderer om de skal bidra i kampen.

Francois Hollande, Laurent Fabius og Irina Bokova

I helgen besøkte president François Hollande, Laurent Fabius og UNESCOs Irina Bokova Timbuktu, nord i Mali.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

– Den franske intervensjonen har tre oppgaver. Den militære, den politiske og til slutt gjelder det utvikling, sier den franske utenriksministeren i et intervju med avisen Metro.

Han understreker at Frankrike ikke har noen planer om å bli i det vestafrikanske landet.

– Det er afrikanerne og folket i Mali som selv må være garantister for sikkerheten, sier han.

Fabius sier de franske soldatene nå fortsetter ferden nordover i Mali og gjentar at hvis alt går etter planen, regner han med at de kan begynne å trekke seg ut av landet i mars.

Har kostet millioner

Den franske intervensjonen har kostet Frankrike et titall millioner Euro, sier forsvarsministeren og legger til at han mener det var en riktig beslutning å gå inn.

– Både nasjonalt og internasjonalt blir vi møtt av en massiv støtte. Det gleder jeg meg stort over, sier han til den franske avisen.

Tirsdag ble det klart at 16 EU-land i neste uke sender opptil 500 soldater til Mali for å trene opp landets militære styrker. Det sier EU-kilder til det tyske nyhetsbyrået DPA.

– Det nye i dette er at der man tidligere snakket om en ren afrikansk styrke nå ser mer og mer ut som en FN-styrke med mandat fra FNs sikkerhetsråd og med en sammensetning som går ut over Afrika. Da er håpet at de fleste av soldatene på bakken kan være afrikanere, men at andre land kan bidra med ulike former for støtte, sier Norges forsvarsminister Espen Barth Eide til NRK.

Skal Norge delta?

– Der har vi ikke tatt noen endelige beslutninger og det er fordi veien blir til mens vi går, for det er ikke slik at det står et ferdig opplegg som vi enten kan si ja eller nei til. Vi er tvert imot med i diskusjonene og det var også derfor jeg var i Paris i går, sier Eide, som møtte den franske forsvarsministeren i går kveld.

Eide forteller at de to er enige om at Mali må bygges opp med langsiktige mål for øye, men at landet ikke må bli en frihavn for internasjonale terrornettverk.

Frankrike har 4.000 soldater utplassert i Mali, og EU er i ferd med å stable en egen styrke på beina som skal drive opplæring og trening av maliske regjeringssoldater.

Søndag besøkte president François Hollande Bamako. Han lovet at de franske styrkene vil bli stående i landet inntil regjeringen har full kontroll også over de nordlige landsdelene.

Frankrike har også tatt til orde for en internasjonal observatørstyrke i Mali.

Hevder flere hundre islamister er drept

Flere hundre islamister er blitt drept i luftangrep og direkte kamp i Mali siden militæroffensiven ble innledet, ifølge det franske forsvarsdepartementet.

Luftangrepene og bakkeinvasjonen har vært rettet spesielt mot byene Gao og Konna, hvor islamistene har hatt kontrollen siden i fjor vår. En del av opprørerne ble drept mens de forsøkte å transportere våpen og opprørssoldater, opplyste departementet tirsdag.

Franske myndigheter vil ikke gi et nøyaktig tall for hvor mange som er blitt drept. Den franske forsvarsministeren Jean-Yves Le Drian sier imidlertid til den franske TV-kanalen BFMTV at franske soldater har «gjort stor skade på jihadist-grupper».

SISTE NYTT

Siste nytt