– Vi slåss for hver Trump-stemme

Millersville, Maryland (NRK): Donald Trumps engasjerte frivillige gjør alt de kan for at helten deres skal vinne stort i natt når ytterligere fem delstater holder nominasjonsvalg.

John Grasso er lokalpolitiker i Anne Arundel County i Maryland

SANKER STEMMER: John Grasso er lokalpolitiker i Anne Arundel County i Maryland, men bruker all sin tid til å sanke stemmer for Donald Trump nå. – Han er som et speilbilde av meg, bare mye større, sier Grasso

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Han leder, men trenger å knuse konkurrentene for å øke forspranget.

– Jeg vet hvordan det er å komme utenfra inn i politikken. En må slåss for hver stemme, og det gjør Donald Trump. Han er som mitt speilbilde, bare mye større, sier John Grasso.

Kommunepolitikeren og eiendomsadministratoren står utenfor en videregående skole i nærheten av Marylands hovedstad og roper til velgere som kommer forbi for å stemme.

– Gi din kjærlighet til Trump, da vel!

Det er ventet at Trump vil vinne det republikanske nominasjonsvalget her, men han må vinne solid fordi delegatene både i Maryland og i flere av de andre delstatene der det er valg i natt fordeles proporsjonalt.

– Vi ligger an til å vinne med 29 prosentpoeng i Maryland, sier selvsikre John Grasso.

Donald Trump

VALGSKRED: Republikanske velgeres soleklare favoritt så langt, Donald Trump, håper på valgskred i samtlige fem delstater. Dette bildet ble tatt da Trump talte i Pennsylvania mandag.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters/NTB Scanpix

Togvalg

Valget i dag kalles "The Acela-primary", oppkalt etter det utskjelte og knalldyre ekspresstoget som går i rute mellom Washington DC og Boston, Massachusettes.

Maryland, Delaware, Pennsylvania, Rhode Island og Connecticut holder valg, men bare i lille Delaware får vinneren blant republikanerne alle delegatene.

I den største delstaten, Pennsylvania. Er brorparten av delegatene på republikansk side fristilt og kan bestemme seg for hvem de vil stemme på på landsmøte i juli.

Cruz trolig ute i morgen

Ted Cruz og John Kasich inngikk i helga en avtale om å forsøke å stanse Trump i noen andre delstater ved å trekke seg i henholdsvis Oregon, New Mexico (Cruz) og Indiana (Kasich) der de har små sjanser selv.

Trump og tilhengerne hans mener dette er en «desperat strategi som ikke vil virke».

I morgen tidlig vil det trolig være klart at Ted Cruz ikke har en matematisk sjanse til å vinne et flertall av delegatene.

Om Trump får det nødvendige flertallet på 1237 delegater vil vi uansett først få vite etter de siste valgene 7. juni.

Trump og Clinton

FAVORITTER: Et betydelig antall delegater skal fordeles på både republikansk og demokratisk side i tirsdagens nominasjonsvalg i Maryland, Pennsylvania, Delaware, Connecticut og Rhode Island.

Foto: NTB/Scanpix

Slukner Bernie?

– Nei, Trump hører hjemmet på underholdnings-TV. Jeg stemte på han andre fyren, sier Zach Auala med adresse til Bernie Sanders.

Senatoren fra Vermont har imidlertid ikke så store sjanser i natt. Det er ventet at Hillary Clinton vil vinne solid i de fleste delstatene der det er valg.

Noen i partiet ber Sanders om å trekke seg for at kampanjen til Clinton skal bli mer positiv, men han sier selv han vil fortsette til California 7. juni han også.

Rundt 03.00 i natt norsk tid vil resultatene være klare.

SISTE NYTT

Siste nytt