UNE: – Vi sender ingen tilbake til Gaza nå

Tross bomberegnet avslår norske myndigheter fortsatt asylsøkere fra Gaza. Men Utlendingsnemnda sier de har forsikret seg om at ingen blir tvangsreturnert med det første.

PALESTINIANS-ISRAEL/ Smoke and flames are seen following what witnesses said were Israeli air strikes in Rafah

BOMBEREGN: Bildet viser røyk etter et israelsk angrep i byen Rafah i den sørlige delen av Gazastripen onsdag. Norske myndigheter har foreløpig ikke formelt vedtatt å stanse tvangsretur av palestinere til området.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

– Formelt har ikke vi besluttet å stanse uttransporteringene. Vi har det under vurdering. Men vi har forsikret oss om at Politiets utlendigsenhet ikke har noen planlagte utsendinger mens vi gjør denne vurderingen, sier direktør Ingunn-Sofie Aursnes i Utlendingsnemnda (UNE) til NRK.

UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes

VURDERER: Direktør Ingunn-Sofie Aursnes sier bombingen av Gazastripen gjør at UNE nå vurderer å stanse alle utsendelser til området.

Foto: NRK

Torsdag morgen meldte Klassekampen at norske myndigheter fortsatt tvangssender statsløse palestinere tilbake til Gaza.

– Vi avslår fortsatt søkere fra Gaza og Vestbredden. Vi har heller ikke innført noen stans av returer, sa Hanne Jendal, avdelingsdirektør i UDI, til avisen.

Rundt 200 statsløse personer, i hovedsak palestinere, er for øyeblikket på norske mottak og venter på å bli sendt ut av landet.

Nå sier altså UNE til NRK at ingen skal sendes tilbake til Gaza mens de vurderer om de formelt skal stanse tvangsreturene, eller ikke.

– Slik er det for alle områder der det oppstår akutte problemer. Da gjør man en midlertidig suspensjon av utreiseplikten, så vurderer man det senere igjen, sier Aursnes.

– Risikerer å miste livet

Siden 2001 har FNs høykommissær for flyktninger frarådet å returnere asylsøkere til Gaza eller Vestbredden, men dette har ikke Norge tatt hensyn til.

Noas – Norsk organisasjon for asylsøkere – mener at norske myndigheter umiddelbart må fatte vedtak om stanse returer til Gaza.

– Situasjonen der er nå så ekstrem, at folk risikerer å miste livet dersom de blir sendt tilbake, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå til NRK.

Ifølge en israelsk militær talsmann bombet Israel 322 mål på Gazastripen natt til torsdag, skriver NTB. Minst 20 mennesker ble drept som følge av de israelske angrepene som rammet en kafé, to biler og flere hus på Gazastripen, opplyser palestinsk helsepersonell. Minst åtte av de drepte skal ha vært kvinner og barn.

– Retur er brudd på menneskerettighetene

Volden i området har eskalert etter at tre unge israelske bosettere, som forsvant nær den israelskokkuperte byen Hebron på Vestbredden 12. juni, ble funnet drept 30. juni. Kort tid etter ble en palestinsk tenåring funnet mishandlet og drept utenfor Jerusalem.

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS

KREVER STANS: Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Noas, mener tvangsretur av palestinere til Gaza vil være et brudd på menneskerettighetene.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Om lag en uke senere ble de sørlige delene av Israel utsatt for omfattende palestinske rakettangrep. Den israelske hæren hevdet at Hamas er i besittelse av langdistanseraketter etter at en rakett av typen M-302 traff kystbyen Hadera nesten 100 kilometer nord for Gazastripen. Den 8. juli kalte Israel inn 40.000 reservesoldater og startet «Operation Protective Edge». Samme natt bombet israelske luftstyrker over 160 mål på Gazastripen.

Fram til torsdag var det meldt om 77 drepte og minst 500 sårede palestinere, melder nyhetsbyrået AFP.

Noas er ikke i tvil om at det å returnere asylsøkere til området nå vil innebære et klart brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

– Den sier at man ikke skal returnere noen med fare for liv, tortur eller umenneskelig behandling, sier Austenå.

SISTE NYTT

Siste nytt