– Vi må vente flere og mer brutale terroraksjoner

Terroranalytiker Atle Mesøy advarer om et trusselbilde i Europa som har endret seg de siste årene. Han mener vi må være forberedt på angrep som er vanskeligere å avverge, og som kommer tettere på folk.

Atle Mesøy

BRUTALE ANGREP: Et mer uoversiktlig og uforutsigbart trusselbilde blir virkeligheten fremover, mener terroranalytiker Atle Mesøy.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Angrepene vil ofte være mindre enn terrorangrepene vi så i Madrid i 2004 og London i 2005. Men det kommer til å bli mange flere angrep enn før, og det vil være press på mange flere mål og land, sier Mesøy.

I Madrid tok koordinerte bombeeksplosjoner på flere pendlertog livet av 191 mennesker. I London eksploderte bomber i tre T-baner og én buss. 55 mennesker ble drept.

– Nå må vi vente oss mindre, men flere og mer brutale angrep, sier Mesøy.

Skaper frykt

Lee Rigbys mor og stefar gråter på stedet hvor sønnen ble drept

SORG: Lee Rigbys mor og stefar gråt da de besøkte stedet hvor 25-åringen ble brutalt drept.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

Han peker på drapet på den britiske soldaten Lee Rigby (25). Det var ingen ansiktsløs bombe som rammet. To menn angrep Rigby med kjøttøks og kniv og drepte ham på åpen gate i London.

– Man kan regne med at det blir flere slike aksjoner. Terroristene kan da bruke enkle midler, det krever mindre planlegging, og det er egnet til å skape frykt, sier Mesøy til NRK.

For knappe to uker siden ble verden rystet av massakren på Charlie Hebdo-redaksjonen. To brødre mistenkes for å ha stått bak.

Også det er en type angrep Mesøy tror vi kommer til å oppleve flere ganger.

– Slike mindre angrep er vanskeligere å avverge. Det er stadig nye aktører inne i bildet, og angrepene kan gjennomføres på en mye enklere måte enn store aksjoner. Det er ofte venner eller søsken som er gått sammen i nettverk, og de kan ha en ikke-sporbar kontakt. Dermed går de lettere går under radaren til sikkerhetsmyndighetene, sier Mesøy.

Terroristene roper "Vi har hevnet Muhammed" etter å ha angrepet Charlie Hebdo

MASSAKRE: Terroristene hevet våpnene og ropte «Vi har hevnet Muhammed» da de kom ut etter massakren i Charlie Hebdo-redaksjonen. Tolv mennesker ble drept i angrepet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Jihadister mer motivert enn på lenge

Han mener ekstreme jihadist-miljøer står sterkere og er mer motivert enn på lenge.

Årsaken er kalifatet IS opprettet i fjor sommer, noe Mesøy beskriver som «en veldig vitamininnsprøytning til jihadister i hele verden».

– Vi har fått en oppvåkning av gamle grupper, som man regnet med var mer eller mindre ferdige, men som har våknet med fremmedkrigere.

Samtidig er konkurransen mellom jihadister skjerpet, ifølge terroranalytikeren.

– Tidligere hadde Al Qaida en fast lederrolle. Men nå er IS blitt en såpass sterk aktør, så Al Qaida har nok sett at de må handle for å gjøre seg relevante. Da vil det være en kniving mellom dem som går på å utføre spektakulære aksjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt