– Må jobbe annerledes med Donald Trump i Det hvite hus

– Jeg pleier å si at vi må se på hva amerikanerne gjør og ikke bare på Twitter-feeden til presidenten, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

USAs president Donald Trump

Donald Trump har innført en ny stil i Det hvite hus. Det skaper hodepine for dem som er vant med en annen diplomatisk orden.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Det ikke bare amerikanerne som merker at det er kommet en annerledes president i Det hvite hus.

Også USAs allierte må prøve nye veier, etter at den tidligere forretningsmannen, kjendisen og reality-TV-programlederen inntok Det ovale kontor med en stil få før ham har hatt.

Les: Donald Trump avlyser Superbowl-mottakelse etter nasjonalsangfeide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide legger ikke skjul på at det av og til kan være utfordrende, når man ikke vet eller forstår hva det neste trekket til en av våre nærmeste allierte – USAs president – er.

HVa skjer når verdens mektigste mann tilsynelatende stadig skifter mening?

Makten har flyttet på seg

– I det tosidige forholdet mellom USA og Norge opplever jeg få endringer, i motsetning til hva en kanskje kan tro når man ser på nyhetene. Vi har et nært og tett samarbeid, både om forsvar, sikkerhet, industri og andre ting.

– Men det er ingen tvil om at det er mer uforutsigbart nå. Det er vanskeligere enn før å tolke signaler og lese hva som kommer, sier Eriksen Søreide.

– Flere av beslutningene har flyttet seg til Det hvite hus, og det må vi forholde oss til. Vi har derfor flyttet mer av vårt arbeide inn mot dem, fortsetter hun.

Hun peker på at uansett hvem som er president i USA, så har de ulike måter å håndtere beslutningsprosesser på.

– Noen delegerer mye til utenriksministre og forsvarsministre, andre har hatt mer av makten selv, slik som Trump nå har, sier Ine Eriksen Søreide i et spesialintervju med Urix.

Ine Eriksen Sørreide

TRUMP, IRAN OG NYE REGLER: Se Urix sitt intervju med utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Bruker alt Norge har av amerikanske kontakter

Utenriksministeren roser den norske ambassaden i Washington for at de gjennom en årrekke har skaffet seg et godt kontaktnett. Et kontaktnett som nå brukes for alt det er verdt. Det samme med norske politikeres personlige kontakter, inkludert hennes egne fra tiden som forsvarsminister.

– Det viktige er å ha så mange inntak som mulig og så mange gode kontaktpunkter som mulig. Vi må jobbe litt utradisjonelt, ut ifra at Det hvite hus er blitt stadig viktigere i beslutningsprosessen.

– Det var derfor det var viktig at den norske statsministeren fikk et møte med president Trump så tidlig som hun gjorde, hvor det ble diskutert en rekke temaer av felles interesse for USA og Norge.

Urix forklarer: Derfor ble Solberg invitert raskt til Det hvite hus

Erna Solberg og Donald Trump under den felles pressekonferansen i Det hvite hus

Statsminister Erna Solberg møtte den amerikanske presidenten 10. januar i år, og de to fant tilsynelatende tonen. Trump ønsket i etterkant av møtet at flere nordmenn skulle innvandre til USA:

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

En følelse av usikkerhet råder

Den norske utenriksministeren forstår at mange kan føle usikkerhet i forhold til alt som skjer i verden for tiden.

– Det er store sikkerhetspolitiske endringer og det er endringer i den regelbaserte verdensordenen. Det er store skifter i maktbalanser og i økonomien, og vi kan ikke lenger kan navigere etter konstantene vi har vært vant til å navigere etter, sier Eriksen Søreide.

Les: EU lover mottiltak mot USA

Les: Status som bestevenn redder Norge fra EU-toll

Hun vil ikke si at verden er mer utrygg, men forstår at noen kan opplevde det slik.

– Det er såpass mange faktorer med i bildet, som aldri har vært der før på samme måte. Dette kommer samtidig med andre store skift. Det gjør at det føles mer utrygt, og jeg forstår at nyheter fra mange deler av verden kan virke ganske skremmende.

Uforutsigbarhet tipper begge veier

– Tidligere var det Russland som ble regnet som den ustabile spilleren på den internasjonale scenen, har USA overtatt rollen som den ustabile?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er fortsatt veldig mye forutsigbart i det USA gjør. Jeg pleier innimellom å si at vi må se på hva amerikanerne gjør og ikke bare på Twitter-feeden til presidenten, sier Eriksen Søreide og ler.

Hun betegner forsvarssamarbeidet med USA som bunnsolid og uendret.

– Samtidig er det en del av strategien til Trump å være uforutsigbar. Det skaper noen åpenbare utfordringer for hans nærmeste allierte og det kan være vanskelig å lese landskapet.

– Vi kan oppleve at deler av denne strategien gir resultater, det kan skape en dynamikk at det er mye frem og tilbake, enten det er toppmøter eller avtaler. Men det kan også gå motsatt vei, sier Eriksen Søreide.

Hennes bekymring knytter seg særlig til de store internasjonale avtalene som USA har trukket seg ut av, blant annet Parisavtalen som omhandler klima og ikke minst Iran-avtalen, som gav internasjonal kontroll over Irans atomprogram.

Et bilde av Donald Trump er tent på under en demonstrasjon i Teheran

Donald Trump er ingen populær mann i Midtøsten, etter å ha vridd USAs Midtøsten-politikk enda nærmere Israel og vraket Iran-avtalen, som det tok 12 år å forhandle frem.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Ingen klok politikk

Utenriksministeren peker på at USAs vraking av Iran-avtalen kan skape ustabilitet og uro i Midtøsten, og kan ende som en global sikkerhetstrussel hvis også Iran trekker seg fra avtalen og i stedet går tilbake til sitt atomprogram, slik landets øverste leder truer med.

Les: Forsker: Kan føre til storkrig

– Jeg mener det var en uklok beslutning av USA å trekke seg fra avtalen. Avtalen er ikke perfekt, men den er veldig mye bedre enn alternativet og har fungert etter hensikten, sier Eriksen Søreide.

Les: Søreide om Iran: – Eit signal til EU om at tolmodet snart renn ut

– Er det en farlig politikk som nå føres av USA?

– Det er i hvert fall ikke en klok politikk, mener den norske utenriksministeren.

Ved siden av Iran-beslutningen trekker hun også frem flyttingen av den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Med flyttingen samt anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad, brøt amerikanerne en flere tiår lang internasjonal samstemmighet.

Eriksen Søreide mener den amerikanske Midtøsten-politikken har fått en tydelig vridning som har skapt uro i regionen, en region som er og har vært preget av store motsetninger og store konflikter – og med stort potensial for eskalering.

Les: Jerusalem-anerkjennelse kan gjøre fredsprosessen vanskeligere

Les: Yossi Beilin: – Trump torpederer sin egen fredsplan

– I det bildet bør man heller gjennomføre en politikk som bidrar til å dempe spenningene, snarere enn å øke dem, sier Eriksen Søreide.

USAs president Donald Trump

President Donald Trumps metode kan skape dynamikk og resultater, men kan også ende med det motsatte.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt