Hopp til innhold

– Vi kjenner ikke Moland og French

Kenyanske myndigheter nekter for at Tjostolv Moland og Joshua French skulle trene en elitestyrke i Kenya. De to nordmennene er i dag førstesidestoff i Øst-Afrikas største avis, Daily Nation.

Daily Nation

Fra dagens forside av Daily Nation.

Foto: Faksimile / NRK

I en artikkel i dagens Daily Nation konfronteres kenyanske myndigheter med dokumenter som TV 2 har fått tilgang til. Dokumentene viser at de to nordmennene, i samarbeid med sjefen for sikkerhetsselskapet SIG, Torgeir Friksen, skulle trene opp en spesialstyrke direkte underlagt presidenten i Kenya.

LES OGSÅ: – Moland skrev brev til «slakteren fra Kisangani»

LES OGSÅ: Kongo-vitne hørte tre skudd

LES OGSÅ: Moland tør ikke dra på sykehus

I kontrakten som ble satt opp, krevde SIG å få politimyndighet samt utlevert automatvåpen av kenyanske myndigheter.

– Samarbeider ikke med kriminelle

Daily Nation

Daily Nation.

Foto: Faksimile / NRK

Kenyanske myndigheter nekter for at de har vært i forhandlinger om en slik kontrakt med nordmennene.

– Vi kjenner dem ikke, og vår vakttjeneste er profesjonelt trent opp av mennesker som har god oppførsel. Vi kan ikke overlate slike oppgaver til kriminelle, sier direktøren for presidentens pressetjeneste, Isaiah Kabira, til The Nation.

I dokumentene kommer det fram at styrken skulle kunne «nøytralisere fiendtlige soldater, ødelegge taktiske og strategiske mål, drive overvåking av og befri gisler». Spesialstyrken skulle bestå av 120 elitesoldater.

– Samarbeider med briter og amerikanere

Moland og French

Tjostolv Moland og Joshua French.

Foto: Vatn, Vegar K. / Scanpix

Kenyansk politi sier også til avisen at de ikke har samarbeidet med SIG om å trene en spesialstyrke.

– Vi har ingen slike avtaler med noen norsk gruppe. Treningen vår er hovedsakelig gjort med britiske og amerikanske partnere, sier talsmann for det kenyanske politiet, Masood Mwinyi, til avisen.

Friksen har tidligere sagt til TV 2 at personen som hevdet å kunne gi dem en stor kontrakt med kenyanske myndigheter, viste seg ikke å ha de fullmaktene han hadde hevdet. Dermed ble det aldri noe av planene. Dette blir også bekreftet av de to nordmennenes norske advokat Morten Furuholmen.

Hovedoppslag i Uganda

Sunday Monitor

Sunday Monitor i går.

Foto: Faksimile / NRK

Dagens oppslag er ikke første gang Moland og French har vært omtalt i afrikanske medier.

Den ugandiske avisen Sunday Monitor hadde i går hovedoppslag på at «leiesoldater» drev treningsleir i Kampala i flere måneder uten at den ugandiske etterretningstjenesten visste noe om det.

Forsiden viste et stort bilde av Moland og French i kamuflasjeklær, og bakgrunnen for artikkelen var beslagene som ble gjort av militært utstyr etter at de ble arrestert.

SISTE NYTT

Siste nytt