– Vi kan ikke sitte rolig og se Tyrkia bli angrepet

Tyrkias statsminister sier dagens flyangrep mot IS-mål i Syria er en del av en større operasjon og sier landet vil samarbeide med vestlige allierte i kampen mot terror.

Davutoglu i møte med sikkerhetsrådet

OFFENSIV: Statsminister Ahmet Davutoglu lover en tøffere tone mot IS. Her fra et møte med sine sikkerhetsrådgivere etter dagens luftangrep i Syria.

Foto: Hakan Goktepe / Afp

Tidlig fredag morgen gikk tre tyrkiske jagerfly på vingene og angrep IS-mål i den syriske grensebyen Havar.

Angrepet kom som et svar på at terrorgruppen avfyrte skudd mot en tyrkisk grensepost dagen før og drepte en offiser.

– Ingen engangshendelse

Statsminister Ahmet Davutoglu antyder i ettermiddag at dagens luftangrep ikke blir det siste militære svaret mot trusselen i sør.

– Dagens sikkerhetsoperasjon var ikke en engangshendelse, men del av en mer omfattende operasjon, sier Davutoglu, ifølge Reuters.

Ifølge statsministeren var dagens angrep vellykket og de tre IS-målene nær grensen til Tyrkia ble fullstendig ødelagt.

– Vi kan ikke bare sitte stille og se på at kurdere, venstrevridde eller IS-militanter angriper Tyrkia, sier Davutoglu og legger til at landet vil intensivere samarbeidet med dets vestlige allierte.

– Vi vil ta flere konkrete skritt de nærmeste dagene i samsvar med avtalen vi har med USA.

– Et svar på angrepene

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende tror angrepet blant annet er et svar på de angrepene Tyrkia har vært utsatt for av IS den siste tiden.

– Jeg tror Tyrkia over tid har sett at kampen mot IS må trappes opp, og at dette kanskje er den alvorlige trussel vi står overfor i Europa i dag, sier Brende til NRK.

– Tyrkia er et Nato-land. Betyr dette at Nato er i krig med IS?

– Angrepene endrer ikke på det folkerettslige og det formelle, men det er ingen tvil om at de fleste europeiske land er med i en koalisjon mot ISIL. Men dette innebærer også, hvis opplysningene stemmer at, Tyrkia har sagt ja til at USA kan gjennomføre luftangrep mot ISIL-mål i Syria fra militærbasen Incirlik, sier Brende.

Utenriksministeren mener de tyrkiske angrepene styrker det internasjonale arbeidet mot IS.

– Men vi når ikke frem før det blir en politisk løsning i Syria der Assad går og man får på plass en overgangsregjering i Damaskus slik at man kan begynne å bekjempe ISIL både fra Irak og ifra Syria.

Opptrapping

I tillegg til flyangrepet er også 251 personer så langt pågrepet i dag etter en politiaksjon mot IS-medlemmer og militante kurdere i Tyrkia.

Luftangrepet skjedde bare timer etter at Tyrkia etter flere måneders forhandlinger omsider ga USA tillatelse til å bruke militærbasen Incirlik til flyangrep mot IS-mål i Syria og Irak.

Tyrkias opptrapping skjer også få dager etter at IS gjennomførte sitt første betydelige angrep i Tyrkia, der 32 ungdommer ble drept.

SISTE NYTT

Siste nytt