NRK Meny
Normal

– Vi hørte skyting på nært hold

– Vi hørte granatild og skyting på nært hold i natt, forteller norske Anne-Marie Helland som er i Mali og prøver å komme seg ute av landet på grunn av den usikre situasjonen.

Mali Helland

Påtroppende generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelo er i Malis hovedstad Bamako. Der har hun havnet midt i opprørssoldatenes statskupp.

Foto: Harouna Traore / Ap

Den påtroppende generalsekretæren i Kirkens Nødhjelp er sammen med to kolleger fra hjelpeorganisasjoenn i Bamako i Mali for blant annet å besøke noen av organisasjonens prosjekter. Hun forteller om en spent og uavklart situasjon i landet.

– Vi har hørt mye skyting og granatild på relativt nært hold. Det er en nokså uoversiktlig situasjon, fordi det er mye ubekreftede meldinger om hva som har foregått. Vi vet at den statlige TV-stasjonen er tatt fordi opprørssoldater dukket opp på fjernsynet i natt og sa at de har tatt over makta i landet, sier Helland til NRK.

LES: – Presidenten avsatt etter kupp

Presidenten rømte palasset

Tidlig i dag erklærte soldatene at makten i landet var overtatt av Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten (CNRDR).

Flere mennesker skal ha blitt drept da presidentpalasset i løpet av natten ble stormet. Både utenriks- og innenriksministeren er tatt til fange, ifølge en av soldatene som deltar i statskuppet. Mens presidenten selv skal ha kommet seg ut av bygningen i tide.

Bakgrunnen for hærens omfattende aksjoner i Mali er at soldatene er misfornøyde med myndighetenes håndtering av et tuaregopprør nord i landet. Dette har krevd mange menneskeliv og tvunget 200.000 mennesker på flukt den siste tiden.

Vil ut av landet

Planen til Helland var å reise opp til noen av Kirkens Nødhjelps prosjektområder nord i landet der millioner av mennesker står i fare for å bli rammet av sulkatastrofe på grunn av tørken som stadig blir verre.

Nå tør de ikke dra oppover siden området er hjemsted til mange av tuareopprørerne.

– I nordområdene holder blant annet disse opprørerne til. Det er der mye av misnøyen rundt dette kuppet stammer fra. Nå tør ikke vi reise opp til dette området på grunn av sikkerhetssituasjonen. I stedet forsøker vi å komme oss ut av Mali, sier Helland.

LES: Mali: Skyting ved presidentpalasset

Ingen politi i gatene

I går var helt umulig å forlate Bamako forteller Helland. Da turde de ikke en gang å forlate hotellet de bor på, i nærheten av presidentpalasset, som onsdag ble stormet av soldater som gjennomførte et statskupp.

– Og i dag hører vi rykter om at flyplassen er tatt av opprørerne, men det er ikke bekreftet. Vi håper å få vite mer om det i løpet av dagen, sier hun.

Hun forteller at de føler seg usikre, men at de ikke er redde.

– Vi føler oss trygge her vi er nå, siden vi ikke er et mål i denne konflikten på noe som helst måte. Men de har trukket alt politi vekk fra gatene for å ikke ytterligere oppskalere konflikten. Det gir rom for ungdommer og rebeller av ymse slag som ikke har noe med kuppet å gjøre å herje i gatene. Så vi holder oss innendørs inntlil videre og følger nøye de lokale sikkerhetsrådene vi får, sier den påtroppende Kirkens Nødhjelp-sjefen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt