NRK Meny
Normal

Separatistleder: – Vi holder mange fanget

Lederen for de prorussiske separatistene i Slavjansk i Øst-Ukraina sier de arresterer alle som ser annerledes ut.

Vjasjeslav Ponomarjov

Vjasjeslav Ponomarjov, lederen for de selvutnevnte selvforsvarsstyrkene i Slavjansk, har gitt sine soldater beskjed om å arrestere alle som kan mistenkes for å være spioner for den ukrainske regjeringen. Her er Ponomarjov under en tale til sine støttespillere utenfor det okkuperte rådhuset i Slavjansk.

Foto: Gleb Garanich / Reuters

I et intervju med den danske avisen Politiken gjør Vjasjeslav Ponomarjov, selvutnevnt borgermester i den øst-ukrainske byen Slavjansk og separatistleder, det klart at han har intensivert overvåkingen i byen.

Han har gitt sin milits beskjed om å anholde alle som kan mistenkes for å være spioner for den ukrainske regjeringen i Kiev.

Ser etter solbrente

– Akkurat nå har vi flere titalls fanger. Vi arresterer alle fremmede i byen, alle som snakker med en annen dialekt enn den lokale. Men vi ser også på folks oppførsel, hvordan de er kledd, og om de er solbrente, sier Ponomarjov til avisen.

– Er de solbrente, så ser de annerledes ut enn de lokale. Dessuten kan solbrentheten deres tyde på at de er blitt trent i den sørlige delen av landet, mener han.

Prorussiske aktivister i Slavjansk

Prorussiske aktivister okkuperer politistasjonen i Slavjansk i Øst-Ukraina. Bildet er fra april i år.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Slavjansk er de prorussiske aktivistenes høyborg i Øst-Ukraina. Separatistene ønsker å løsrive seg fra Ukraina og danne en selvstendig republikk.

– OSSE-fanger var bursdagsgjester

I forrige måned tok de åtte observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) til fange.

Separatistene sa da at de var mistenkt for spionasje, men overfor Politiken har pipa nå fått en annen lyd.

– Jeg feiret min 49-årsdag 2. mai. Jeg feiret den ved å drikke champagne med observatørene, og de var også med til middag på rådhuset. Så man kan si at observatørene kom for å besøke meg på fødselsdagen min, sier han til den danske avisen.

OSSE-observatørene er imidlertid ikke de eneste som er blitt tatt som gisler under konflikten i Ukraina. 16 journalister, lokalpolitikere og politiske aktivister har forsvunnet den siste tiden.

Bortføringene har skjedd i de østukrainske byene Slavjansk og Gorlivka.

Truer med å skyte

Til Politiken sier Ponomarjov at han er villig til å ta hardere midler i bruk mot personer som holdes til fange.

– Jeg er en type som kan slå. Og hvis noen slo mine brødre på Maidan i Kiev, hvorfor skal ikke jeg kunne slå dem tilbake? Jeg kan til og med skyte dem om nødvendig, sier Ponomarjov.

Øst i Ukraina fortsetter prorussiske separatister forberedelsene til morgendagens folkeavstemning. Da skal innbyggerne i regionene Luhansk og Donetsk stemme over om de vil ha uavhengighet fra Ukraina.

I en felles uttalelse fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Holland lørdag understreker de at det planlagte valget ikke er lovlig.

De ber også Ukrainas myndigheter i Kiev om å unngå å starte en offensiv mot separatistene før valget holdes.

markering for forent Ukraina

En eldre prorussisk kvinne krangler med en ung mann som har på seg et ukrainsk flagg i en demonstrasjon for et forent Ukraina i byen Donetsk, øst i landet. Markeringen ble holdt 28. april.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt