NRK Meny
Normal

– Vi har håp for Afghanistan

OSLO (NRK): Lørdag åpnet stemmelokalene i den avgjørende runden av valget i Afghanistan. Malala Yousufzai, som kommer fra nabolandet Pakistan, håper på et fredelig valg og en demokratisk regjering. – Jeg håper vi får se at alle jenter får muligheten til å gå på skolen, sier Malala.

Malala Yousufzai håper på et fredelig valg i Afghanistan og at landet får på plass en demokratisk regjering. – Jeg håper vi får se at alle jenter kan gå på skolen, sier Malala til NRK.

Kledd i rødt og grønt landet 16 år gamle Malala Yousafzai og familien like før midnatt på Oslo Lufthavn. Den pakistanske jenta har i dag et fullpakket program i Oslo. Hun skal også delta i feiringen av Pakistans nasjonaldag i helgen.

Valget i Afghanistan står nå mellom tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah og økonomen Ashraf Ghani i den avgjørende runden av presidentvalget.

Det har vært uroligheter i landet i både i første og andre runde, og kort tid før åpningen i dag kunne innbyggerne i Kabul høre flere eksplosjoner. Taliban-geriljaen har truet med å ødelegge valget og angripe stemmelokaler.

Malala Yousufzai fra Pakistan, ankom Norge like før midnatt fredag. Hun møtte NRK for en kort prat på Gardermoen. Hun følger godt med på utviklingen i nabolandet.

– Jeg er optimistisk. Jeg håper vi ser en demokratisk regjering i Afghanistan snart og at vi får se at alle jenter får gå på skolen. Jeg tror vi alle støtter et demokrati i Afghanistan. Vi er håpefulle. Menneskene i Afghanistan ønsker seg et fredelig land, de støtter ikke noen form for terrorisme, sier hun til NRK.

– Og det vil vise verden at folket i Afghanistan vil at barna deres skal få utdanning. Jeg håper regjeringen kan satse mer på utdanning, sier Malala.

Malala i Oslo

Malala Yousafzai fra Pakistan snakker med Norges Røde Kors-president Sven Mollekleiv (t.h.) i det hun akommer Oslo rådhus lørdag morgen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Skal snakke om jenter og utdanning

Malala har en ambisjon om å bli politiker og retten til utdanning er blant 16-åringens største kampsaker.

Malala skal klokken 11 i lunsjmøte med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende i statsministerboligen. Temaet for møtet er nettopp jenter og utdanning.

Malala ble mottatt av Amir Sheikh i 14. august-komiteen, Kjell Magne Bondevik fra Oslosenteret for fred og menneskerettigheter da hun landet på Gardermoen. Hun ble tatt imot av Oslo-ordfører Fabian Stang da hun ankom Oslo rådhus lørdag morgen.

Like etterpå møtte Malala Kronprins Haakon i rådhuset. Programmet er fullpakket for den pakistanske jenta, som la besøket til helgen fordi hun ikke vil skulke en skoledag. Besøket varer fram til søndag ettermiddag. Hun skal bo på Grand hotell der fredsprisvinnere også innlosjeres.

Malala Yousufzai møtte statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ved Statsministerboligen lørdag.

Ble verdenskjent

16-åringen er blitt verdenskjent etter at hun ble forsøkt drept av Taliban for sin kamp for skolegang for jenter verden over. Hun var favoritt til Nobels fredspris i fjor, uten å få den – men blir likevel mottatt som en fredsprisvinner.

Allerede som elleveåringen skrev hun en anonym dagbok for BBC, der hun blant annet fortalte om livet under Taliban. Denne sommeren fyller hun 17, hun er født 12. juli 1997, og livet er blitt svært begivenhetsrikt.

Etter at hun ble skutt i hodet av Taliban 9. oktober 2012 og så vidt reddet livet, er hun for mange blitt selve symbolet på kvinners rettigheter i møtet med ekstrem islam.

I fjor høst var Malala den største favoritten til å få Nobels fredspris for 2013.

Da det ble kjent at Fredsprisen gikk til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) var det mange som uttrykte sin skuffelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Laster Twitter-innhold

14 åring arrestert for å danse på gaten i Saudi-Arabia

Tenåringen ble pågrepet for «umoralsk opptreden» etter at en video der han danser i gaten i Saudi-Arabia tok av på nettet.