– Vi har filleristet Washington

DENVER/OSLO (NRK.no): Republikaneren Cory Gardner tok en av de største demokratiske «senatsskalpene» under nattens kongressvalg. Nå skal han til hovedstaden for å forandre USA.

Republikanske Gory Gardner jubler etter kongressvalget i Colorado

Gory Gardner, sammen med ektefellen Jamie, jubler etter at han er valgt til ny senator for Colorado.

Foto: Brennan Linsley / Ap

Colorado var en av delstatene det knyttet seg mest spenning til under det amerikanske kongressvalget. Ville delstaten tippe i republikansk eller demokratisk favør?

Republikanerne var på jakt etter mulige senatsplasser, for å nå sitt mål om å kunne kontrollere begge kamrene i Kongressen.

Flertallet i Representantenes hus var godt sikret, kampen stod om å vinne seks eller flere plasser i Senatet, for å få kontroll der og.

Og like før klokken 04.00 norsk tid var det «game over» for den sittende senatoren, demokraten Mark Udall, etter en lang og dyr valgkamp. Utfordreren Cory Gardner – som har ledet på meningsmålingene den siste tiden – ble erklært av de store fjernsynskanalene som vinner.

Demokraten Mark Udall tapte senatsplassen i Colorado

Mark Udall måtte erkjenne at valget var tapt.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Da hadde jubelen stått i taket flere ganger på valgvaken her i Denver, når stadig flere kongressplasser ble erklært republikanske.

Men det var ingenting imot den som kom da Gardner ble kunngjort som vinner i Colorado, eller vel en time senere da det ble klart at Republikanerne virkelig ville få kontrollen over Senatet.

Og det var en triumferende Gardner som gikk på talerstolen for å takke sine tilhengere.

Har filleristet Washington

– I dag har vi filleristet Washington D.C.. Vi har blitt vant til å si «vent til neste valg». Endelig er det valget her, sa Gardner i sin seierstale.

– Washington er ute av takt og følger ikke med i tiden. Vi vil endre politikken der fundamentalt. Vi skal sørge for å finne løsninger, for dere, for nasjonen og for staten Colorado. Folket fortjener bedre ledere.

– Dette valget er en advarsel til alle som lot være å ta tak i nasjonens store utfordringer. Det trengs lidenskap for å løfte landet, for å forestille seg en stor økonomi, en stor framtid. Takk for at dere gjorde dette mulig, sa Cory Gardner før han avsluttet på sedvanlig amerikansk vis med «Gud velsigne dere, dette landet og den fantastiske staten Colorado».

Ny og frisk stemme

Gardner er «ny og frisk» er omkvedet på valgvaken i Denver. Det er viktig for yngre, konservative velgere som ikke identifiserer seg med den høyreradikale Tea Party-bevegelsen.

Joe Megyesy på Republikanernes valgvake i Denver

Joe Megyesy mener den nye senatoren treffer unge velgere.

Foto: Gro Holm / NRK

Gene Hogan på Republikanernes valgvake i Denver

Gene Hogan mener den nye senatoren vil klare å si ifra i Washington.

Foto: Gro Holm / NRK
Evy Ashmore på Republikanernes valgvake i Denver

Evy Ashmore mener Gardner er lett å like, dessuten er han for en viktig oljerørledning.

Foto: Gro Holm / NRK
– Han står for noe nytt, han gir Republikanerne et yngre og blidere fjes. Unge mennesker kan forholde seg til ham, og budskapet er enkelt å forstå. Dessuten er han et overskuddsmenneske, sier Joe Meyesey til NRK.

Evy Ashmore er av en annen generasjon, men like enig.

– Gardner er blid og omgjengelig. Det er lett å like ham. Dessuten er han for Keystone, oljerørledningen som skal frakte olje fra Canada til USA, han vil senke skattene og legge forholdene til rette for næringslivet, sier Evy Ashmore, som har norske røtter gjennom besteforeldre fra Bergen.

Gene Hogan istemmer. Han mener ganske enkelt at «Gardner er en fin fyr».

– Han kommer til å klare å si fra i Washington, mener Hogan.

Tapte på abortsaken

Rick Engstrøm mener den sittende demokratiske senatoren gjorde en stor feil, gitt at målet for ham og partiet var å beholde plassen.

– Udall drev valgkamp på bare én sak, nemlig Gardners syn på abort, sier den republikanske velgeren med svenske aner.

En av de mest omdiskuterte valgsakene har vært et republikansk forslag om å endre Colorados konstitusjon, som vil gjøre det ulovlig for kvinner å ta abort.

I forslaget blir et foster definert som en person. Med en slik definisjon vil abort kunne defineres som drap og komme inn under kriminallovgivningen i delstaten.

Cory Gardner har ikke villet ta avstand fra forslaget, noe demokraten Udall kjørte hardt på. Det mener Engstrøm ble Udalls bane.

Selv om forslaget som var lagt fram til folkeavstemming ikke fikk flertall, fikk altså Gardner det.

Dessuten mener Engstrøm at valget må sees på som en folkeavstemming om Obamas presidentskap. Og for tiden er presidenten svært upopulær, til tross for at den amerikanske økonomien er i ferd med å komme på fote igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt