NRK Meny
Normal

– Vi har avverget et belgisk Charlie Hebdo

To personer er drept og en arrestert i forbindelse med en antiterroraksjon i regi av belgisk politi i Verviers. Politiet mener de tre personene planla et stortstilt terrorangrep.

Gå til forsiden

Antiterroraksjon i Belgia

BELGIUM ANTI TERORIST ACTION Rio Police block there street of Colline in Vervier

Antiterroraksjon i Belgia

5 bilder

  Natt til fredag gikk belgisk politi til aksjon mot ti boliger i Brussel, Verviers, Molenbeek og Vilvoorde. Politiet mistenkte at en gruppe hjemvendte Syria-farere planla å bombe belgiske politistasjoner i løpet av de nærmeste dagene, melder Ap.

  – Vi har med denne aksjonen avverget et belgisk Charlie Hebdo, sier en talsperson for politiet til La Meuse.

  Belgias utenriksminister Didier Reynders sier fredag morgen at antiterroraksjonen nå er avsluttet, melder AFP.

  To mistenkte drept i skuddveksling

  På en pressekonferanse i Brussel opplyste belgisk politi torsdag kveld at to personer ble drept i aksjonen i Verviers. En person er arrestert.

  De to unge mennene skal ha prøvd å stikke av da politiet gikk til aksjon i Verviers, og skal også ha skutt mot politiet. Ingen politimenn skal ha blitt skadd.

  – De mistenkte tok umiddelbart til våpen, og holdt på med å skyte på spesialenheten i flere minutter med tunge våpen før de ble nøytralisert, sa talsmann for politiet, Eric Van Der Sypt.

  – Jeg hørte noe som lignet en eksplosjon, etterfulgt av flere skudd, sier en innbygger i området til RTL. En annen beboer hevder å ha hørt maskingeværild i ti minutter.

  Biljakt i Liege

  I 23-tiden natt til fredag melder avisen La Meuse at det ble løsnet rundt 15 skudd under en biljakt i nærheten av Liege.

  Sjåføren, som er arrestert, ble skadd. Tilstanden er ukjent. Det er foreløpig ikke bekreftet om det er en sammenheng mellom skuddvekslingen og antiterroroperasjonen tidligere torsdag.

  To øyevitner forteller til henholdsvis La Libre og Le Soir at de så to svartkledde menn i 20-30-årene løpe fra stedet etter en eksplosjon. Vitnene forteller at de hadde nordafrikansk eller arabisk utseende.

  – Fikk instrukser fra IS

  CNN melder at belgisk etterretning mener at den antatte terrorcellen fikk instrukser fra IS.

  Enkelte medlemmer i terrorcellen har angivelig reist til Syria og møtt IS, sa en representant for belgisk anti-terroretterretning til den amerikanske TV-stasjonen.

  – Vi har pågrepet en rekke mennesker som vi tror er med i en operasjonell celle av personer som har kommet fra Syria og Tunisia. Under våre undersøkelser fant vi at denne gruppen skulle foreta terrorangrep i Belgia, opplyste den føderale påtalemyndigheten under pressekonferansen.

  Politiet opplyste også at antiterroraksjonen i Belgia ikke har noen tilknytning til Paris-terroren. Belgiske myndigheter har nå hevet trusselnivået til høyeste nivå i enkelte deler av landet.

  You-tube video skal vise aksjonen i Verviers

  En video viser at brannen herjer i huset som det er antatt at politiet aksjonerte mot. På den samme videoen høres kraftig skuddveksling.

  Under kontroll nå

  Belgiske medier skriver at det skal være snakk om hjemvendte syriafarere med sterke bånd til islamistiske miljø, som politiet har overvåket i lengre tid.

  Hendelsen finner sted bare en dag etter at Belgia i går ble truet av tre militante IS-tilhengere, som i en video sa at Belgia vil bli angrepet.

  Meldingene om eksplosjoner kom i 18-tiden, men klokken 19 var situasjonen under kontroll, skriver RTBF på sine nettsider.

  Verviers i kveld

  Belgisk politi mener terrorcellen som var mål for antiterroraksjonen i Verviers torsdag, var i ferd med å begå terrorangrep i stor skala.

  Pressekonferanse om aksjonen i Belgia

  To personer ble drept, mens en ble pågrepet i forbindelse med aksjonen, bekrefter statsadvokat Eric Van Der Sypt på en pressekonferanse i den belgiske hovedstaden torsdag kveld.

  Laster innhold, vennligst vent..
  Laster innhold, vennligst vent..

  SISTE NYTT

  Siste nytt