– Vi glemmer Elfenbenskysten

Utviklingsminister Erik Solheim mener at det internasjonale samfunnet har sviktet med å gi beskyttelse til Elfenbenskysten.

På flukt frå Abidjan

I Elfenbenskysten viktigste by, Abidjan, var det i forrige uke flere harde kamper. Flere tusen mennesker er på flukt fra byen.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

Etter at mer enn tusen mennesker har blitt drept i en rekke massakrer i Elfenbenskysten de siste dagene, mener Solheim at landet har fått for lite oppmerksomhet.

Les også: Ouattara klar til å ta over Abidjan

– Det internasjonale samfunnet klarer ikke å konsentrere seg om mer enn én krise om gangen. Først var det Tunisia, så Egypt og Japan og deretter Libya. Elfenbenskysten har fått altfor lite oppmerksomhet, sier Solheim til NRK.

Miljøminister Erik Solheim etter klimamøtet i København

Utviklingsminister Erik Solheim ønsker mer oppmerksomhet rettet mot Elfenbenskysten.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– FN klarer ikke å beskytte alle

FN og humanitære organiasjoner avdekket at mer enn tusen mennesker er blitt drept i en rekke massakrer i landet de siste dagene. Ifølge den internasjonale Røde Kors-komiteen ble minst 800 mennesker drept i det som kan se ut som et rent etnisk oppgjør i Duekoue.

I et forsøk på å sikre freden i Elfenbenskysten, ønsket FN i januar å øke styrken i landet med 2.000 soldater.

– FN kan gi beskyttelse til noen. De har helikoptere som kan gå ut og bidra i ekstremtilfeller, men de har ikke et kampoppsett i Elfenbenskysten som gjør at de kan gi effektiv beskyttelse til store folkemengder i kamp mot godt bevæpnede styrker, sier Solheim.

Håper på seier for Ouattara

I Elfenbenskysten viktigste by, Abidjan, var det i forrige uke flere harde kamper. Da var både presidentpallaset og byens flyplass under kraftige angrep. Den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget, Laurent Ouattara hevder nå at han klar til å sette inn det avgjørende slaget om byen.

– Vi må håpe på en rask militær seier for Ouattara og at Gbagbo gir seg. Forhåpentligvis er Outtara storsinnet nok i seier til å strekke ut en hånd til alle de som støttet Gbagbo. Han må få til en etnisk, religiøs og politisk forsoning av et land som har vært gjennom ti år med krise, sier Solheim.

Les også: Harde kamper i Elfenbenskysten

SISTE NYTT

Siste nytt