– Vi er vitne til en Titanic hver dag

– I Middelhavet drukner mennesker tilsvarende Titanic nå hver dag, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors. Han mener regjeringen må handle umiddelbart og om nødvendig sende Bastøferjene til unnsetning.

Båtflyktninger Rhodos 20. april.
Foto: Argiris Mantikos / Ap

Mollekleiv mener at det ikke holder å vente til august med å sende ned ett norsk skip for å møte flyktningkatastrofen i Middelhavet, slik regjeringen har lovet.

Mollekleiv sier norske myndigheter må handle umiddelbart, og hjelpe Italia, Kypros og Malta som hittil har tatt hovedbyrden.

Fra nå og til august kommer tusener til å drukne. Hjelpen må komme nå, den må være omfattende.

Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors
Sven Mollekleiv

Røde Kors-president Sven Mollekleiv sier hjelpen ikke kan vente til august.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Fra nå og til august kommer tusener til å drukne. Hjelpen må komme nå, den må være omfattende og på mange plan, krever Mollekleiv.

– Jeg sier som Erna Solberg, dette er en ventet krise. Nettopp derfor er det ubegripelig at vi har ventet så lenge med å sette inn tiltak som avhjelper den katastrofen vi nå ser, sier han.

Dette vil Mollekleiv ha:

1. Flere skip som patruljerer

Båtflyktninger Rhodos

Båtflyktningene ble hjulpet i land av lokalbefolkningen på Rhodos.

Foto: Argiris Mantikos / Ap

– Vi må patruljere i Middelhavet og plukke opp flyktningene før farkostene deres forliser. Norske handelsskip gjør allerede en jobb, men det trengs flere båter og signalene må bli tydeligere på at alle skip må holde utkikk.

2. Norske feltsykehus på sjøen

– Vi må være til stede med flytende feltsykehus for å gi livreddende helsehjelp til dem som plukkes opp av bølgene og av synkeferdige holker. Mange er fullstendig utmattede, uttørkede, utsultede, redde, traumatiserte. Mange dør også etter at de er reddet opp fra bølgene.

3. Bygge mottak på land

Båtflyktninger på Rhodos reddet i land

Iført strandhåndklær venter båtflyktningene som reddet livet, på hva som skal skje med dem.

Foto: Nikolas Nanev / Ap

– Vi må hjelpe til på mottakssiden. Det er helt urimelig at Italia og Hellas skal ta imot brorparten av dem som flykter til Europa. Dette er et felles europeisk ansvar. Vi må innse at det ikke er plass til alle i leire i Italia, på Malta og Kypros.

4. Hjelpe lokalt og i naboland

– Vi må hjelpe i nabolandene dit folk flykter. Tyrkia har tatt imot 2 millioner. Lille Libanon har tatt imot 1,8 millioner. De trenger hjelp og avlastning. Mange flykter også fra Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan.

5. Libya er også Norges ansvar

– Vi har et eget ansvar for det som skjer i Libya. Norge var med og bombet landet i 2011. Siden har situasjonen gått fra vondt til verre. Landet er preget av voldsomme konflikter mellom opprørsgrupper og ulike myndighetsgrupper. Det er elendige forhold for menneskerettene og store humanitære behov.

6. Stoppe menneskehandel

Flyktninger på italiensk kystvaktskip som la til på Malta 20. april

Flytkninger som overlevde havariet søndag, der opptil 900 kan ha mistet livet, kommer til land på Malta.

Foto: Lino Azzopardi / Ap

– Vi må stoppe menneskehandelen som har et betydelig omfang. Mange flyktninger er desperate og er villig til å gi det siste de har og ta store sjanser for å komme til det de håper er et bedre liv. Det er viktig å få stoppe denne handelen som er uverdig og umenneskelig.

Slik er flukten for båtflyktningene

Den norske regjeringen vil sende et skip til Middelhavet etter at mer enn 1 500 mennesker på flukt til Europa har druknet den siste uka.
Hør Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen fortelle om hvordan denne reisen gjennom Midtøsten og Afrika til Italia er for flyktningene.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt