NRK Meny
Normal

– Vi er to land som ikke lukker øynene

Angela Merkel og Stefan Löfven krever at alle landene i Europa må ta et større ansvar i flyktningkrisen. – Det er for mange som prøver å sluntre unna, sa den svenske statsministeren.

Sveriges statsminister og Tysklands forbundskansler

Sveriges statsminister Stefan Löfven og Tysklands forbundskansler Angela Merkel, mener at det ikke går an å holde dørene stengt for mennesker i nød.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

– Vi er to land som ikke lukker øynene for denne humanitære katastrofen, det finnes for mange som prøver å sluntre unna ansvaret, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven da han var i Tyskland tirsdag ettermiddag.

Han sa at han er stolt over at Sverige, i likhet med Tyskland, er et land som tar et stort og solidarisk ansvar for mennesker som søker seg fra krig og katastrofer til trygghet i Europa.

Den svenske statsministeren sa at forbundskansler Merkel og han er enige om at de ønsker et permanent system som trår i kraft når en krise skjer.

Angela Merkel ønsket velkommen EU-kommisjonens leder Jean-Claude Junckers plan om å fordele flyktninger fra EU-land som har tatt imot flere enn de klarer, til andre land. Hun kalte det likevel «et første steg».

– Det er et annet steg som må tas fordi verken Tyskland eller Sverige kan avgjøre hvilket tall, ettersom det avhenger av situasjonen, sa Merkel som mente det trengs et åpent system til å fordele asylsøkerne.

– Europa må reformere flyktningpolitikken

Löfven sa videre at Merkel og han er enige om å reformere flyktningpolitikken slik at de kan håndtere situasjonen bedre.

– Alle land, og ikke bare noen må ta ansvar for mennesker som er på flukt, sa Löfven på pressekonferansen.

– Jeg ser Sveriges rolle som svært viktig, svarte Merkel på spørsmål fra svensk presse om hvordan hun anser Sveriges betydning i å reformere flyktningpolitikken i EU. Hun viste til at Sverige og Østerrike, sammen med Tyskland, tar imot flest flyktninger.

– Et moralt ansvar

– Vi har en humanitær katastrofe. Til Europa kommer én million mennesker i dag. Vi er i Europa mange hundre millioner. Tenk dere et sted med 500 mennesker og så kommer det en til, og så sier vi at det er ikke plass til flere, sa den svenske statsministeren.

– Når folk som flykter fra krig og terror, voldtekt og mord, banker på, så har vi et moralskt, menneskelig ansvar, sa Löfven.

Han understreket at Europa må konsentrere seg om å oppnå enighet, og trakk frem gode grunner også til å åpne armene for de ulike landenes egen del.

– Mange lander i Europa har en befolkningsutvikling der mange blir eldre, og da er det jo en fordel å få flere mennesker inn i en global økonomi, så det finnes mange argument, sa Löfven.

Han avsluttet sin redegjørelse med å si at de to landene er enige om å fortsette det gode samarbeidet.

Tyskland venter 800.000 kommer

Den tyske visestatsministeren, Sigmar Gabriel, uttalte i dag at Tyskland er i stand til å håndtere rundt en halv million flyktninger årlig, i noen år.

Han ber likevel andre land også ta ansvar.

Tyskland regner med at det kommer 800.000 asylsøkere til landet i år, noe som er fire ganger flere enn i fjor.

Sveriges statsminister har innkalt alle partiene til samtaler om flyktningkrisen på onsdag. Sverigedemokraterna får ikke være med. Det er ventet et forslag om at svenske kommuner ikke kan si nei til å bosette flyktninger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt