NRK Meny
Normal

– Vi er tatt godt imot på Grønland

Politiet på Grønland ønsket i utgangspunktet ikke at pårørende til de tre nordmennene skulle komme opp og hjelpe til med letingen, men de norske frivillige er svært fornøyde med mottagelsen.

Video Grønland int med pårørende

Karl Haarr (t.v.) og Erling Aniksdal er glade for at de reiste til Grønland.

– Vi ble kjempegodt mottatt og har fått svar på alt vi lurte på, sier Karl Haarr, far til savnede Magnar Haarr (25).

– Nå mangler vi bare å finne de to som fortsatt er savnet, legger han til.

Også Erling Aniksdal, onkel til Tormod Aniksdal (24), som er funnet død i en elv på Grønland, er glad for at han tok turen.

– Det var fint å komme hit og se hvordan det var i området, så kan jeg bringe det videre når jeg kommer hjem, sier Aniksdal.

Advarer mot Paradiselven

Nordmannen Tore Sivertsen, som har bodd på Grønland i 21 år, sier Paradiselven er stri og vanskelig å håndtere.

– Deler av elven er stri og grumsete og med svært sterk strøm. Det er veldig risikabelt å forsøke å rafte i den eller å krysse den, sier Sivertsen.

Han arrangerer selv fisketurer for turister.

– Paradiselven er ikke en elv jeg anbefaler turistene jeg tar imot, å fiske i, sier Sivertsen, eier av Heli Greenland og Outdoor adventure of Greenland, til NRK.

– Risikabelt

I går ble 24 år gamle Tormod Aniksdal funnet død i elven. Hans to kamerater, Magnar Haarr (25) og Jonas Reiestad (31), er fremdeles savnet.

Tore Sivertsen

Tore Sivertsen har bodd i området i over 20 år og sier elven er stri og vanskelig å håndtere.

Foto: Privat

I nærheten av stedet der Aniksdal ble funnet, fant politiet også en provisorisk flåte bygd av greiner, tau og luftmadrasser.

Politiet holder fast ved teorien om at de tre nordmennene forsøkte å krysse elven på flåten.

– Å fiske i elven kan være fint nok, men å bevege seg ut på elven er risikabelt. Det er mye volum og høy fart på vannet nedover mot havet, og det er mye steiner, sier Sivertsen.

– Skal noen forsøke å rafte eller padle nedover en slik elv, er det vel for å komme fort ned til havnivået, men man er kanskje ikke klar over hvor fort det egentlig kan gå.

– Har trolig feilberegnet strømmen

Politiet på Grønland sier til NRK i dag at de ikke vil fortsette å søke etter nordmennene med dykkere.

– Forholdene i og ved elven gjør at jeg ikke kan forestille meg at det vil være aktuelt, sier visepolitimester Morten Nielsen.

Grønland har vært et populært reisemål for norske sportsfiskere.

Jon Lenæs, redaktør i bladet Alt om fiske, har selv vært på fisketur på Grønland og tror nordmennene må ha feilberegnet strømmen.

– Elven har sannsynligvis vært stor og strømtung. Strømmen kan være ganske uhyggelig når den blir tung, og jeg tipper at de har feilberegnet den. Da kan det gå forferdelig galt, sier Lenæs.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt