NRK Meny
Normal

USA: – Vi er forberedt på det verste

USAs forsvarsminister sier stormakten er fullt beredt til å svare på enhver handling fra Nord-Korea. Han ser ingen grunn til ikke å ta truslene fra diktaturstaten på alvor.

Forsvarsminister Chuck Hagel

USAs forsvarsminister Chuck Hagel sier landet er forberedt på enhver provokasjon fra Nord-Korea.

Foto: SAUL LOEB / Afp

– Vi er fullt beredt til å håndtere enhver situasjon, enhver handling som Nord-Korea måtte gjennomføre, og enhver provokasjon de måtte iverksette, sier USAs forsvarsminister Chuck Hagel.

– Nord-Korea beveger seg nær en veldig farlig linje, sier Hagel ifølge al-Jazeera.

Frykter at Nord-Korea ikke vil varsle

Forsvarssjef Martin Dempsey

Forsvarssjef Martin Dempsey (t.h.) sier USA må være forberedt på det verste.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Det er ventet at Nord-Korea vil gjennomføre en prøveutskyting av en av sine Musudan-mellomdistanseraketter de aller nærmeste dagene. Raketten har en rekkevidde på 4000 kilometer, noe som gjør at den kan nå både Sør-Korea, Japan og amerikanske militærbaser på stillehavsøya Guam.

Men amerikanerne er mest bekymret for at Nord-Korea skal gjennomføre en prøveoppskyting som ikke blir varslet på forhånd, slik at den skaper fare for internasjonal skips- og lufttrafikk.

Ved tidligere prøveutskytinger har diktaturstaten varslet verden på forhånd.

- Forberedt på det verste

USA har de siste dagene forsøkt å dysse ned truslene fra Nord-Korea om en nært forestående krig som tom retorikk. Men nå sier forsvarssjef Martin Dempsey at han ser ingen grunn til å ikke ta truslene på alvor.

Sør-Koreas nye kryssermissil

Sør-Korea har utplassert flere jagerskip med kapasitet til å skyte ned nordkoreanske raketter.

Foto: Ap

– De har gjennomført to atomprøvesprengninger, flere vellykkede oppskytinger av ballistiske missiler, og i fraværet av konkrete bevis på det motsatte må vi forberede oss på det verste, sier Dempsey.

Sør-Korea opplyser i dag at de har utplassert tre jagerskip, et overvåkningsfly for tidlig varslig av rakettangrep, samt et landbasert radarsystem. Landet forbereder seg nå som best på Nord-Koreas prøveutskyting.

Taiwan advarer

Japansk media melder at Nord-Korea har satt en av sine raketter i utskytingsposisjon, men en talsmann for Sør-Koreas forsvarsdepartement sier at de ikke er i stand til å bekrefte dette.

Taiwan har nå blitt det første landet som har tatt Nord-Koreas advarsler til utlendinger om å holde seg unna naboen i sør på alvor, ifølge Reuters. Taiwanske myndigheter ba i dag sine innbyggere om å vurdere å utsette reiser til Sør-Korea.

Amerikanske soldater i Sør-Korea

Amerikanske soldater og en Bradley-stridsvogn på øvelse ikke langt fra grensen til Nord-Korea.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt