– Vi blir holdt som gisler av fagforeningene

PARIS/OSLO (NRK): Restauranteier i Paris fortviler. Streiken blant renovasjonsarbeidere utvides dagen før fotballfansen inntar Frankrike, og lørdag starter pilotstreik. Ikke vårt ansvar, svarer fagforening.

Effi Xenon

OPPGITT: – Vi prøver å holde ting rent når turistene kommer til Paris under mesterskapet, sier restauranteier Effi Xenon.

Foto: Tore Tollersrud / NRK

– Vi blir holdt som gisler av fagforeningene. Vi som driver restauranter og forretninger jobber for publikum og betaler for alt, mens de streiker. Det er Paris, det er Frankrike, sier Effi Xenon indignert.

Hun driver restauranten La Luge i St Germain, et populært turistområde i Paris. Det er også blant områdene som i disse dager er rammet av streiken blant renovasjonsarbeidere, en av flere streiker som foregår samtidig i Frankrike.

Søppelet hoper seg opp i gatene, mens sommervarmen forverrer stanken. Og turister blir det bare flere av de kommende ukene. I morgen starter EM i fotball. Det er ventet at rundt to millioner utenlandske fotballfans vil flokke til Frankrike.

FRANCE-POLITICS/PROTESTS

SØPPEL: Gater i Paris er fylt av søppel på grunn av streik blant renovasjonsarbeidere.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

– Det som skjer er skandaløst og skittent. Vi prøver å holde ting rent når turistene kommer til Paris under mesterskapet, og hva ser de den første gangen de ankommer Paris? En katastrofe, sier Xenon til NRK.

Streiken fortsetter

Det ser ikke ut som om situasjonen vil endre seg med det første. Torsdag ettermiddag meldte den franske fagforeningen CGT at streiken blant renovasjonsarbeiderne utvides til 14. juni. De sier dette er fordi regjeringen har nektet å forhandle med dem over en kontroversiell ny arbeidslov. Lovforslaget er roten til uroen i det franske arbeidslivet som har vart i flere måneder.

Rundt samme tid kunngjorde Air France at de innstiller 20–30 prosent av sine flyginger lørdag på grunn av streik blant flygerne, som skal vare fra lørdag til tirsdag. Ifølge Air France-sjef Frederic Gagey har pilotene avvist et nytt forslag til løsning av en langvarig konflikt om arbeidsforhold.

I tillegg fortsetter togstreik, og det er varslet generalstreik 14. juni.

– Ikke vårt ansvar

CGT er fagforeningen som står bak flere av de store og spektakulære streikene i Frankrike. I Paris møter NRK også Fabrice Angéi, medlem av CGTs forbundsstyre:

– Det er ikke vårt ansvar at streikene fortsetter under EM. De har vart i tre måneder. Vi advarte regjeringen, vi ville ikke presse dem med EM i fotball. Regjeringen har ikke ønsket å fortsette dialogen.

Fabrice Angéi

KULTUR: – Det er en del av vår kultur å uttrykke oss og visualisere sinnet og raseriet, sier Fabrice Angéi.

Foto: Tore Tollersrud / NRK

Angéi sier ansvaret ligger hos regjeringen. Om de vil gå i dialog om innholdet i arbeidsloven, kan aksjonene stoppe, sier han. Men til det skjer, forsvarer han virkemidlene fagforeningen tar i bruk:

– Det er en del av vår kultur å uttrykke oss og visualisere sinnet og raseriet, men vi har også andre roligere manifesteringer.

Og aksjonene kan komme til å trappes opp også under EM:

– Dette vil det bli stemt over på demokratisk vis, sier Angéi.

I en uttalelse torsdag kveld sa CGT at det franske arbeidsdepartementet har invitert dem til møter 17. juni, melder Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt