NRK Meny
Normal

– Vi blir her til vi får forandring

Demonstrantene i Islamabad vil ikke gi seg før de får gjennomslag for kravene til den religiøse lederen Tahir-ul-Qadri. Regjeringen nekter å la seg presse.

Demonstrasjon i Islamabad

Et militærhelikopter flyr over demonstrantene i Islamabad.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Pakistansk politi skjøt i luften og brukte tåregass mot demonstrantene da de ankom Islamabad mandag etter å ha marsjert i 30 timer fra Lahore.

Qadri har med seg flere tusen støttespillere, som krever en fredelig revolusjon i landet. Seks av dem skal ha blitt skadd i sammenstøtene med politiet.

Den religiøse lederen, som nylig kom tilbake fra Canada, mener at vårens valg må utsettes på ubestemt tid frem til landet har fått bukt med korrupsjon og udugelighet.

– Vi vil ikke akseptere Qadris press, fordi kravene hans er grunnlovsstridige, sier innenriksminister Rehman Malik.

Les: Tåregass mot demonstranter i Islamabad
Les: Sperrer gatene med containere for å stoppe demonstranter

Pakistan
Foto: Anjum Naveed / Ap

Varsler «overraskende» krav

Qadris talsmann, Omar Abbasi, sier til nyhetsbryået AP at demonstrantene vil oppholde seg i Islamabad i flere dager, og at «overraskende krav» vil bli fremsatt.

– Jeg er fra Essa Khel-området, og jeg er her for å delta i demonstrasjonen. Vi vil endre systemet i landet vårt. Vi vil bli her i en måned dersom det er nødvendig, sier demonstranten Nazim Khwaja til AP.

Mange av dem har overnattet i gatene, og fortsetter protestene tirsdag.

– De har med seg alle nødvendigheter. Mat og alt de trenger. De vil oppholde seg her til de får forandringer, sier en annen demonstrant som kaller seg Hashim.

Demonstrantene har nå satt opp en scene to kilometer unna parlamentet, og Qadri uttaler seg bak skuddsikkert glass. Ifølge Abbasi er det støttespillerne hans som har hindret myndighetene i å arrestere ham.

– Jeg vil be dere om å bli til i morgen. Jeg kommer til å bli her, ropte Qadri til folkemengden tirsdag morgen.

Tahir-ul Qadri

Tahir-ul Qadri har med seg flere tusen støttespillere til Islamabad, der han taler bak skuddsikkert glass.

Foto: Arif Ali / Afp

Nekter for samarbeid med hæren

Samtidig er over 20.000 politifolk satt inn for å holde ro og orden, opplyser myndighetene.

Qadris protester har delt befolkningen. Mens mange støtter kravene om reformer, er det flere som mistenker ham for å stå i ledtog med militæret.

Qadri nekter selv for å ha noe med hæren å gjøre, men har sagt at den kan spille en nyttig rolle i opprettelsen av en midlertidig regjering. Hæren har også benektet enhver befatning med Qadri.

Ifølge AP er det ikke ventet at hæren ønsker et nytt kupp, men det er heller ikke usannsynlig at de støtter Qadri for å sette søkelyset på regjeringens feil og mangler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt