Hopp til innhold

– Vi ble slått med stålvaiere

Flere som har risikert livet på den farefulle ferden til Malaysia er kommet tilbake til flyktningleirene de forlot i Myanmar.

Kjøpte fri rohingya-flyktninger

Denne mannen brukte egne sparepenger for å kjøpe fri 26 rohingya-flyktninger fra menneskesmuglere. Frivillige fra Partners Norge og Fortify Rights intervjuet mannen som bor i en rohingya-landsby i Rakhine-staten.

Foto: Partners Norge

– Jeg stolte på Allah, og tenkte at det ville være bedre å dø på havet, enn å fortsette å leve her med alle bekymringene, forteller en fembarnsmor til hjelpeorganisasjonen Partners.

Som rohingya er hun statsløs i hjemlandet Myanmar. Hun er ikke blitt registrert som internt fordreven og får derfor heller ikke matrasjoner fra hjelpeorganisasjoner. Hun har tigget på gaten etter at ektemannen døde for fem år siden.

En kveld våget hun seg om bord ett av fartøyene som skulle til Malaysia, med alle barna. Trass i alle advarslene.

Rundt 7000 personer driver trolig på havet i Bengalbukta og Andamanhavet.

– Jeg hørte masse rykter om at smuglerne ikke behandler folk bra på båtene. At de til og med dreper folk. Men jeg klarer ikke å overleve her, sier kvinnen. Partners har anonymisert navnet for å beskytte henne.

– Ble behandlet som dyr

Hun fikk overbevist båtføreren om å ta henne og ungene med, selv om hun ikke hadde de rundt 500 kronene han krevde for overfarten. En stund seinere gikk de over i en større båt.

Det skulle bli et halvannen måned langt mareritt.

– Barna mine ble slått flere ganger. De pleide å gråte rundt lunsjtider fordi de var sultne, og da ble de slått av mannskapet, sier kvinnen.

Den ti år gamle datteren forteller at de noen ganger også fikk juling med stålvaiere, av de bevæpnede mennene om bord.

– Det gjorde vondt i tre eller fire dager etter at de slo meg. De gav meg noen medisiner etterpå, så da følte jeg meg litt bedre, forteller jenta.

Den anonyme kvinnen satte sin lit til at en venninne i Malaysia, og venninnens ektemann, ville hjelpe dem. Bare de klarte å komme seg dit.

– Det er ingen som kan ta vare på meg og mine barn, men jeg trodde det ville være lettere å finne mat i Malaysia, sier hun.

– To grønne chili

De fleste av de 400 passasjeren var fra Bangladesh. Kun noen få av dem var rohingya, forklarer fembarnsmoren.

Mannlige passasjerer har fortalt Partners at de ble slått dersom de flyttet på seg. De fikk ikke engang gå på do.

Kvinnene ble holdt i en annen avdeling. De ble ikke slått, men fikk lite næring.

– De gav oss veldig lite mat sammen med to grønne chili. Kvinnene ble dårlige av en type tørket fisk de utleverte, så da ble det slutt på serveringen av det, sier den anonyme kvinnen.

En dag fikk de vite at de måtte tilbake til utgangspunktet. Noen protesterte. Kapteinen skal ha informert om at situasjonen i Malaysia var blitt vanskelig og at flere av menneskesmuglerne var arresterte slik at oppdraget ikke kunne fullføres.

– Dere er heldige, forklarte han, ifølge kvinnen.

SISTE NYTT

Siste nytt