– Vet ikke om Trump i fri dressur er så lurt

Den tredje og siste debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump går av stabelen i natt. Trump har enda mindre å tape enn tidligere og sier han ikke vil la seg bremse av partiledelsen lenger.

Donald Trump

Donald Trump ligger langt bak på de siste valgmålingene og må dra noen ess ut av ermet under debatten.

Foto: Evan Vucci / Ap

– Jeg forventer jo mer av det samme som tidligere – skittkasting og skjellsord og angrep på Hillary Clinton, sier Ole O. Moen, professor i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo.

Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen

Professor i Nord-Amerikastudier, Ole O. Moen, forventer at Trump legger seg på samme linje som tidligere.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Litt i underkant av 20 dager før valget har Hillary Clinton et kraftig forsprang på Donald Trump på valgmålingene.

På den ferskeste meningsmålingen, som er utført for CBS News, får Hillary Clinton hele 51 prosent oppslutning, mot Trumps 40 prosent.

– Luksus med lave forventninger

Ingen presidentkandidat har noensinne klart å gjenerobre et forsprang på mer enn fire prosentpoeng i løpet av den siste måneden før valget, og Trump har dermed en formidabel jobb foran seg. Den starter i Las Vegas i natt, under den siste debatten før valget.

– Han har luksusen av å ha veldig lave forventninger, noe han har hatt før de to andre debattene også, og det har gjort at han har klart å innfri i høyere grad enn Hillary. I alle fall i den andre debatten, sier kommentator på Amerikanskpolitikk.no og statsviter Vårin Alme i NRKs Dagsrevy-studio onsdag.

– Men det må være en rimelig skummel opplevelse for Hillary Clinton å gå på scenen med en som ikke har noe å tape, og som er fullstendig uforutsigbar. Det han nå vil satse på er sannsynligvis å sette henne ut.

Artikkelen fortsetter under videoen

Vårin Alme snakker om siste president-debatt i USA.

Vårin Alme snakket om nattens debatt i Dagsrevyen onsdag.

Tar med mor til terroroffer til debatten

Moen sier at det under debatten blir viktig for Trump å vise at han ikke bare er en tullebukk som kun går til angrep, men at han også har politisk substans – og at han må snakke mer om sak og hva han står for politisk. Men han frykter det ikke vil skje.

– Trump har jo sagt at han nå er kvitt bremsene som den republikanske partiledelsen var etter at de fleste der har tatt avstand fra ham. Han sier han nå står fritt til å være Donald Trump, og jeg vet ikke om Donald Trump i fri dressur er så lurt, sier han.

Alme mener det er klart at Trump kommer til å gå inn på temaer som har med Libya å gjøre, i og med at han har tatt med seg moren til en av dem som ble drept i terrorangrepet i Benghazi i 2012 til debatten.

– Et av temaene som vil tas opp i dag er utenrikspolitikk. Fokuset vil nok være på Syria, IS og Russland, men Trump vil bruke tid på Libya og prøve å sette ut Clinton, sier hun.

Hillary vil vise at hun er sjef

For Hillary Clinton blir det nesten bare viktig å unngå å gjøre noen store feil slik situasjonen er, mener Moen. Normalt sikre republikanske stater er på vippen, som for eksempel Arizona, og disse ønsker demokratene å vinne.

For Hillary blir det derfor viktigst å appellere så bredt som mulig og vise at hun er rett person for jobben som «commander-in-chief».

– Det er mange menn i USA som er skeptiske til en kvinnelig president og også mange kvinner som ønsker en sterk mann som leder. Hillary kommer nok til å spille på sin erfaring og forsøke å vise at hun er mer enn skikket til å være president, sier han.

Personer demonstrerer mot Donald Trump utenfor hotellet hans i Las Vegas

DEMONSTRERER: Fagforeninger har laget en menneskelig mur i Las Vegas i forkant av debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump.

Foto: Anders Tvegård / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt